Hakeri prijete uništenjem sistema

Hakeri bi bili u stanju izbrisati sve podatke neke kompanije, kazao Alexander (Reuters)

Hakeri pojačavaju intenzitet napada, te ih usmjeravaju ka uništenju ključnih kompjuterskih sistema, izjavio je vrhovni američki zvaničnik za elektronsku sigurnost.

General Keith Alexander, direktor Nacionalne agencije za sigurnost i komandir Cyber komande Sjedinjenih Američkih Država, rekao je na konferenciji održanoj u Washingtonu da bi nova taktika mogla izazvati veliku ekonomsku štetu.

“Prijetnja prerasta iz eksploatacije u prekid, te u destrukciju sistema”, rekao je on.

Dodao je da takvi hakerski napadi mogu biti štetni po razne organizacije, od berzi do elektrana.

Hakeri bi mogli biti u stanju izbrisati sve podatke, što bi dovelo do bankrota napadnute kompanije ili uništenja kontrolnih sistema infrastrukture.

“Zamislite kompaniju koja je izgubila sve podatke na svom sistemu. Ako su podaci izbrisani sistem ne može funkcionirati”, kazao je Alexander.

Potreban zakon

On je rekao da je najbolji način borbe protiv takve vrste napada uvođenje sistema razmjene informacija između privatnog sektora i Vladinih agencija – kao što je predloženo u zakonu o elektronskoj sigurnosti koji ove godine nije usvojen u Kongresu.

Senatorka Susan Collins, predlagačica zakona, kazala je na konferenciji o elektronskoj sigurnosti da i dalje postoji potreba za novim zakonom.

“Nadam se da nećemo čekati da nam se desi elektronski 11. septembar. Ovi problemi neće nestati”, kazala je ona.

Collins i Alexander istakli su da, uprkos činjenici da Bijela kuća razmatra izdavanje ‘izvršne naredbe’ o elektronskoj sigurnosti, pravni okvir ipak mora biti postavljen zakonom.

Collins je poručila predsjedniku Baracku Obami da bi izdavanje ‘izvršne naredbe bilo velika greška’, te da ‘ne može postići isto što i zakon’.

Bijela kuća je u ponedjeljak priznala da je napadnuta jedna od kompjuterskih mreža američke administracije, ali i da nisu izgubljeni nikakvi podaci.

Izvor: Agencije