Virant odbio podršku Jankoviću

Jankovićeva Pozitivna Slovenija na izborima je osvojila 28 mandata, ali sama ne može sastaviti vladu (Pixsell)
Jankovićeva Pozitivna Slovenija na izborima je osvojila 28 mandata, ali sama ne može sastaviti vladu (Pixsell)

Građanska lista Gregora Viranta, koja ima osam mandata u slovenskom parlamentu, objavila je da neće podržati Zorana Jankovića za mandatara nove vlade niti će s njim ući u koaliciju.

Predsjednik države Danilo Tuerk prošle je sedmice Jankovića, imenovao i službenim mandatarom za sastav nove vlade.

Učinio je to na temelju rezultata prijevremenih izbora četvrtog decembra, na kojima je pobijedila Jankovićeva Pozitivna Slovenija.

Virant je kazao za Al Jazeeru da Janković nije dobio podršku „jer smo mi prosudili da bi imali relativno male mogućnosti da realiziramo naš program koji smo obećali našim biračima“.

Upitan da li postoji mogućnost pregovaranja s bivšim premijerom Janezom Janšom, koji je bio favorit na predizbornim istraživanjima javnog mnijenja, Virant je odgovorio da će ići „korak po korak“.

Male šanse

Kazao je da ne isključuje tu mogućnost, ali i da će sačekati srijedu, kada će parlamentarci glasati za podršku Jankoviću.

Upitan hoće li njegova stranka snositi odgovornost za moguće prijevremene izbore u Sloveniji, Virant je kazao da „to sigurno neće biti naša krivica“.

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga izvijestila je iz Ljubljane da su Jankovićeve šanse za uspjeh u srijedu vrlo male.

„Sve analize pokazuju da u principu nema baš previše smisla da se upušta u tu utakmicu u kojoj bi ishod bio neizvjestan“, kazala je Hrga.

„Ne treba u Sloveniji trčati pred rudu. Treba vidjeti hoće li Janković uspjeti učiniti čudo. Ako se to dogodi, Slovenija ide u nekom lijevom smjeru. Ako se stvari iskompliciraju, onda se ova politička agonija oko formiranja vlasti nastavlja.“

Hrga je podsjetila da se Slovenija nalazi i u jako teškoj ekonomskoj situaciji.

„Od 2008. do 2011. oni nisu poduzeli ništa što su morali … nego su se samo zaduživali. U ove tri godine oni su se zadužili osam milijardi eura. Prema nekim proračunima, Slovenija je samo dvije milijarde eura daleko od toga da razmišlja o MMF-u“, izvijestila je Hrga.

Janković je o formiranju vlasti nakon izbora razgovarao sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, osim sa Janšom, predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS), koja u parlamentu ima samo dva mandata manje nego Pozitivna Slovenija.

Pozitivna Slovenija na izborima je osvojila 28 mandata u parlamentu sa 90 mjesta, te tako i relativnu većinu, ali sama ne može sastaviti vladu ako u koaliciju ne uključi najmanje još dvije stranke.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko. SD se smatra prirodnim saveznikom Jankovićeve ljevičarske Pozitivne Slovenije, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci. Ona je kazala da će Janković na razgovore o […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO