Šef kabineta Bijele kuće dao ostavku

Jack Lew stupit će na novu dužnost krajem mjeseca (AFP)

William Daley, desna ruka predsjednika Baracka Obame, podnio je ostavku, a na dužnosti šefa kabineta Bijele kuće će ga zamijeniti sadašnji direktor budžeta  Jack Lew, objavio je američki predsjednik ,izrazivši žaljenje zbog odlaska svog bliskog saradnika.

Daley (63) je nešto više od godinu dana proveo na toj poziciji, na koju ga je Obama imenovao 6. januara 2011. godine. Njegov prethodnik bio je  Rahm Emanuel, sada gradonačelnik Chicaga.

Zbog prebacivanja obaveza sa šefa kabineta na višeg pomoćnika predsjednika SAD-a Peta Rousea, obaveze Daleya su bile znatno smanjene, ali niko nije očekivao da će dati ostavku prije predsjedničkih izbora koji će biti održani u novembru, prenosi AP.

Bolji odnosi

„Čast mi je što sam odigrao malu ulogu u vašoj administraciji“, Daley je napisao u pismu predsjedniku, a prenio Los Angeles Times. „Vrijeme je da se vratim u grad koji volim“.

Na mjesto šefa kabineta Daley, čiji su brat i otac bili dugogodišnji gradonačelnici Chicaga, je došao kako bi poboljšao odnose između Bijele kuće i poslovne zajednice kao i sa predstavnicima republikanaca.

Obama je u ponedjeljak navečer kazao na konferenciji za novinare da je prvobitno odbio Daleyevu ostavku i zamolio ga da ponovo razmisli.

„Nema sumnje da će mi nedostajati Bill u Bijeloj kući“, kazao je Obama. „Planiram tražiti Billove savjete u budućim mjesecima i godinama“.

Utjecaj republikanaca i demokrata

Viši savjetnik Kongresa iz redova demokrata kazao je za Reuters da Lew ima dobre odnose sa demokratima, koji smatraju da je Daley bio više zainteresiran za dogovore s republikancima.

U intervjuu za američki politički portal Politico u oktobru, Daley je kazao kako je „što se tiče domaće politike, zbog odnosa republikanaca i demokrata predsjedniku  vrlo teško biti nešto poput izvršnog direktora. Ovo je dovelo do neke vrste frustracije“.

Lew je bio direktor budžeta u vladi Billa Clintona, te zamjenik direktora State Departmenta pod vodstvom Hillary Clinton.

Daley je bivši bankar i dugogodišnji politički savjetnik, koji je obavljao dužnost ekonomskog pomoćnika u vladi Billa Clintona, te vodio Al Goreovu predsjedničku kampanju 2000. godine.

Izvor: Agencije