Posljednje evropsko upozorenje Grčkoj

Merkel je kazala kako Njemačka i Francuska žele da Grčka ostane u eurozoni (EPA)
Merkel je kazala kako Njemačka i Francuska žele da Grčka ostane u eurozoni (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Grčku da neće dobiti sljedeću tranšu paketa spasa ako ne napravi ozbiljan pomak u sprovođenju mjera štednje kojim je uvjetovan prvio dio finansijske pomoći.

Među mjerama koje Grčka treba sprovesti je i dobrovoljna restruktura grčkog duga u privatnom vlasništvu.

Merkel se oglasila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, nakon sastanka u Berlinu gdje su razmatrali načine povećavanja ekonomskog rasta u zemljama eurozone, koje je pogodila dužnička kriza i nezaposlenost.

Porez na transakcije

„Moramo vidjeti pomak u dobrovoljnoj restrukturi grčkih dugova“, kazala je Merkel. „ S naše tačke gledišta, druga tranša paketa spasa, koja uključuje ovu restrukturu, mora se brzo uspostaviti, inače neće biti moguće isplatiti sljedeću tranšu Grčkoj“.

„Želimo da Grčka ostane u eurozoni“, kazala je Merkel.

Sarkozy i Merkel rekli su da njihove zemlje također pokušaju naći načina da ubrzaju isplate u stalni fond spasa eurozone, takozvani Evropski mehanizam za stabilnost.

Osvrćući se na kontroverzni porez na finansijske transakcije, kojem se Velika Britanija oštro protivi, Merkel je kazala da postoji mogućnost da ovaj porez bude uveden na nivou eurozone, čija članica nije i Britanija.

Merkel je kazala novinarima da bi ona lično „mogla zamisliti takav porez na nivou eurozone“, nakon što je Francuska izrazila želju da ga sama uvede.

Sarkozy je kazao da do  1. marta treba biti potpisan novi evropski sporazum koji zagovara oštriju budžetsku disciplinu.

Merkel je rekla da će rješavanje krize ići „korak po korak . . . nema sveobuhvatnog rješenja“.

Jedinstvo ekonomskih sila

Reporter Al Jazeere Marko Pavlović, koji izvještava iz Berlina, kazao je da se na sastanku „nije govorilo ni o čemu o čemu se nije govorilo prošle godine“, ali i da „tandemu Merkel i Sarkozy doslovce gori pod nogama da do prvog marta ustroje i provedu sporazum koji su postigli u Berlinu“.

„Njihova polazišta, što se tiče političkog života, su različita. Sarkozy u aprilu izlazi na ključne izbore i zbog toga mu je taj prvi mart toliko bitan“, rekao je Pavlović.

Bez obzira na političke razlike, kako je kazao Pavlović, savezništvo između Njemačke i Francuske po pitanju spašavanja eurozone nikada nije bilo jače.

Merkel će se u utorak u Berlinu sastati sa Christine Lagarde, šeficom Međunarodnog monetarnog fonda, gdje će neformalno podijeliti mišljenja o krizi, saopćili su iz ureda njemačke kancelarke.

Merkel je kazala da će na tom sastanku također razgovarati o paketu spasa za Grčku.

Nakon prvog ovogodišnjeg sastanka Sarkozyja i Merkel, italijanski premijer Mario Monti posjetit će Berlin u srijedu.

Evropska unija nastavlja raditi na sprovođenju oštrijih budžetskih pravila za slabije ekonomije eurozone, mnoge od kojih plaćaju velike kamate na kredite.
Merkel i Sarkozy će posjetiti Italiju 20. januara prije evropskog samita krajem mjeseca.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Grčki premijer upozorio sindikate i poslodavce da bez smanjenja troškova rada Grčka ne ispunjava uvjete za primanje još 130 milijardi eura pomoći, što bi značilo bankrot i izlazak iz eurozone.

05 Jan 2012

Atina će morati istupiti iz zone eura ukoliko ne postigne dogovor s međunarodnim kreditorima oko drugog programa finansijske podrške vrijednog 130 milijardi eura.

03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO