Njujorška opera zatvorila vrata

Muzičari, kojima su već decenijama zagarantirane 22 nedjelje rada godišnje, odbili su ponudu uprave i zaprijetili štrajkom (EPA)
Muzičari, kojima su već decenijama zagarantirane 22 nedjelje rada godišnje, odbili su ponudu uprave i zaprijetili štrajkom (EPA)

Njujorška gradska opera prekinula je rad i otkazala probe za februarsku produkciju La Traviata Giuseppea Verdija  zbog prijetnji štrajkom članova hora i orkestra, prenosi AP.

“Ovo je tužan dan za nekadašnju spektakularnu kulturnu ikonu “, rekao je Alan Gordon, izvršni direktor Američkog udruženja muzičkih umjetnika koje predstavlja hor, reditelje i pjevače Opere.

Gradska opera, koja već izvjesno vrijeme funkcionira sa minimalnim budžetom, od decembra je u pregovorima sa članovima sindikata. Pregovori su propali u nedjelju kada je muzičarima ponuđeno da im umjesto prosječne godišnje plate od oko 40.000 dolara bude plaćeno 5.000 dolara za nastupe u dvije produkcije, pod uvjetom da uopće nastupe.

Odbili ponudu

Muzičari, kojima su već decenijama zagarantirane 22 nedjelje rada godišnje, odbili su ponudu uprave i zaprijetili štrajkom.

U saopćenju menadžmenta Opere navodi se da nisu imali drugog izbora nego da zatvore vrata gradske opere jer ne žele da izvode probe sa muzičarima koji prijete štrajkom.

Predstavnica sindikata muzičara Gail Kruvand ocijenila je da bi takav potez mogao da bude “smrtonosni udarac kulturnom blagu New Yorka”.

Prihodi od prodaje ulaznica su tokom sezone pali na 186, 000 dolara s 12 miliona. 

Njujorška opera se prošle godine zbog finansijskih problema iselila iz Lincoln centra za izvođačke umjetnosti i smanjila broj opera na 12 do 16 opera po sezoni, sa najviše 130 izvođenja.

U saopćenju kompanija je rekla da nije imala drugog izbora nego isključi  članove sindikata, jer su odbili finansijsku ponudu kompanije  i prijetili štrajkom u vrijeme kada je projekat počeo.


Nije poznato kada će početi nova sezona

Generalni direktor Opere George Steel kazao je kako kompanija nije mogla ići s probama ako muzičari prijete štrajkom prije predstave zakazane za februar u  Brooklyn Academy of Music, jednom od mnogi mjesta širom New Yorka rezerviranom za 16 događaja koje prikazuju  četiri produkcije.

Međutim, “nemamo namjeru zapošljavati druge radnike”,kazala je  je glasnogovornica Opere Risa Heller. Ona nije znala reći hoće li sezona početi sljedećeg mjeseca.

Prihodi od prodaje ulaznica su tokom sezone pali na 186, 000 dolara s 12 miliona. 

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO