Njemačko tužilaštvo traži doživotnu kaznu za Uku

Na početku suđenja u augustu prošle godine, Uka (21) je priznao ubistvo (EPA)

Njemačko federalno tužilaštvo zatražilo je u ponedjeljak doživotnu kaznu zatvora za kosovskog Albanca Arida Uku, koji je priznao da je u martu ubio dvojicu američkih vojnika na aerodromu u Frankfurtu.

Na početku suđenja u augustu prošle godine, Uka (21) je priznao ubistvo i rekao da želi da se izvini žrtvama i njihovim porodicama za, kako je rekao, totalnu glupost koja je u suprotnosti s njegovim religijskim osjećanjima, prenosi AFP.

Tada je rekao je da je bio pod utjecajem “laži” i “propagande” nakon što je na Internetu vidio snimak američkih vojnika kako siluju jednu Afganistanku, prenosi Tanjug.

Uka je pucao na grupu američkih vojnika na aerodromu u Frankfurtu koji su tu bili na putu iz Britanije ka Afganistanu. Tom prilikom je ubio Nicholasa Jeromea Aldena (25)  i Zacharyja Ryana Cuddebacka (21) i ranio još dvojicu vojnika.

Djelovao sam

Tužilaštvo smatra da je Uka, koji je rođen u Kosovskoj Mitrovici, ali odrastao u Frankfurtu, djelovao samostalno i da ne pripada nijednoj terorističkoj mreži, i zahtijeva maksimalnu kaznu za ubistvo dvojice pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva, prenosi AFP.

Agencija navodi da se smatra se da je ovo prvo ubistvo „motivirano islamističkim ekstremizmom na tlu Njemačke“.

Doživotna kazna u Njemačkoj obično se preinači u 15 godina, ali tužioci u ovom slučaju kažu da bi osuđeni Uka trebalo da ostane iza rešetaka duže, zbog težine slučaja.

Očekuje se da će presuda biti donijeta 19. januara.

Američko savezno tužilaštvo podiglo je optužnicu prema sličnim tačkama 22. juna, prenosi Srna. 

Izvor: Agencije