Kina kritizira američku odbrambenu strategiju

Nova strategija američke odbrane uključuje pojačano američko prisustvo u Aziji (Getty Images)
Nova strategija američke odbrane uključuje pojačano američko prisustvo u Aziji (Getty Images)

Peking je u ponedjeljak ocijenio da se nova američka odbrambena strategija, koja uključuje pojačano prisustvo u Aziji, temelji na “neosnovanim i sumnjivim” dokazima o krivici Kine.

“Održavati mir, stabilnost i prosperitet u azijsko-pacifičkoj regiji u interesu je svih zemalja u regionu. Nadamo se da će SAD odigrati konstruktivniju ulogu u dostizanju tog cilja”, izjavio je Liu Weimin, glasnogovornik kineske diplomatije.

On je ponovio da je tradicionalni stav Pekinga da vojni razvoj Kine ne predstavlja vanjsku prijetnju.

Nova strategija američke odbrane, koju je u četvrtak obznanio predsjednik Barack Obama, uključuje pojačano američko prisustvo u Aziji.

Tradicionalni stav Pekinga je da vojni razvoj Kine ne predstavlja vanjsku prijetnju.

Ovaj plan poziva SAD da se pripremi za moguće izazove koje postavljaju zemlje kao što je Kina.

Američki vojni zvaničnici pridaju sve veću važnost azijsko-pacifičkoj regiji, jer ih uznemirava rast moći kineske vojske, najbrojnije na svijetu, čiji su programi naoružavanja okruženi najvećom tajnom.

U novembru je američki predsjednik obavio turneju po ovoj regiji, tokom koje je izjavio kako će njegova zemlja učvrstiti svoje vojno prisustvo u Australiji, a Peking je u tome vidio znak “mentaliteta hladnog rata”.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki vojnici će odsad biti više prisutni u Aziji, manje u Evropi, a sveukupan broj vojnika smanjuje se na 490.000 tokom idućih deset godina.

05 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO