Amerikanac s Kosova optužen za planiranje napada

Vijest o hapšenju objavilo je američko ministarstvo pravosuđa, na čijem je čelu Eric Holder (AFP)
Vijest o hapšenju objavilo je američko ministarstvo pravosuđa, na čijem je čelu Eric Holder (AFP)

Američki državljanin rođen na Kosovu optužen je za planiranje napada na nekoliko objekata u Tampi, u američkoj državi Floridi, uključujući ured šefa policije i noćne klubove.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je Sami Osmakac (25), snimio osmominutni video prije nego što je uhapšen, u kojem je objasnio zašto želi unijeti teror u „scra svojih žrtava“ .

Prema navodima tužilaca, Osmakac prekrštenih nogu sjedi na podu sa pištoljem u rukama i puškom iza sebe. On govori kako je krv muslimana vrijednija od ljudi koji ne vjeruju u islam, navode tužioci.

Tajni agent FBI-a

Oni dalje navode da je Osmakac kazao kako „želi osvetu“ za sve loše stvari urađene muslimanima.

Osmakac je optužen za planiranje napada autobombom, puškom i drugim eksplozivima, navodi se u saopćenju ministarstva.

Nema indikacija da je Osmakac planirao napasti državnu konvenciju republikanaca, koja će se održati u Tampi u augustu, navele su vlasti.

Osmakac, koji je optužen za pokušaj korištenja oružja masovnog uništenja, uhapšen je u subotu, a na sudu će se pojaviti u utorak po evropskom vremenu.

Američki državni odvjetnik za Floridu Robert O'Neill zahvalio je lokalnoj muslimanskoj zajednici za pomoć prilikom istrage.

Osmakac je uhapšen u subotu nakon što je navodno kupio eksplozive i vatreno oružje od tajnog agenta FBI-a.

Federalne vlasti saopćile su da im je povjerljiv izvor u septembru 2011. kazao da je Osmakac ušao na njegovo radno mjesto i tražio zastave al-Qaede. 

Ova osoba je zatim zaposlila Osmakaca i bila u stalnom kontaktu sa vlastima, kojima je dostavljala snimljene razgovore sa osumnjičenim.

Dva mjeseca kasnije, navode tužioci, Osmankac je povjerljivom izvoru kazao kako želi napasti nekoliko meta u Tampi, te zatražio pomoć pri nabavci oružja i eksploziva.

‘Tražio razno oružje’

Krajem decembra Osmakac se sreo s tajnim agentom i navodno mu kazao kako želi kupiti različite vrste pušaka, granata i drugog oružja, te platio agentu avans od 500 dolara.

„Prema navodima tužilaca, Osmakac je također pitao tajnog uposlenika može li on ili ona napraviti bombe koje mogu biti postavljene u tri različita vozila i detonirane daljinskim upravljačem, na mjestima gdje bi Osmakac nedugo zatim izveo propratne napade, koristeći oružje koje je zatražio“, navodi se u saopćenju za medije američkog ministarstva.

„Osmakac je također navodno kazao da želi da mu se napravi pojas s eksplozivom kako bi mogao ubijati ljude“.

Osmakac je kazao agentu kako želi napasti ured policijskog načelnika, noćne klubove, te zatražiti nešto od nevjernika, navode federalne vlasti.

Prema izjavi tužitelja, također je rekao:„Iskreno, volio bih krenuti na ljude iz armije, ali njihove baze su tako osigurane da moram uraditi nešto drugo“.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO