Američka komisija na udaru indijskih špijuna

Hakirana elektronska pošta američke komisije koja prati ekonomske i sigurnosne odnose između SAD i Kine (AFP)
Hakirana elektronska pošta američke komisije koja prati ekonomske i sigurnosne odnose između SAD i Kine (AFP)

Američke vlasti istražuju navode da je indijska špijunska jedinica hakirala elektronsku poštu zvanične komisije Sjedinjenih Američkih Država koja prati ekonomske i sigurnosne odnose između SAD-a i Kine, uključujući i pitanja sigurnosti na internetu.

Zahtjev za istragom došao je nakon što su hakeri na internetu objavili navodni dokument obavještajne službe indijske vojske o špijuniranju na internetu u kojem se navode planovi o napadima na komisiju, navodno koristeći tehnološka dostignuća proizvođača mobilnih telefona sa Zapada.

Dodati dokumentu su i transkripti za koje se kaže da su razmjene emailova između članova komisije.

„Mi smo svjesni ovih navoda i kontaktirali smo relevantne nivoe vlasti da istraže ovu stvar. Nismo u poziciji da dalje komentiramo ovo pitanje“, kazao je Jonathan Weston, glasnogovornik Komisije za reviziju američko-kineskih ekonomskih i sigurnosnih odnosa.

Vjerodostojnost dokumenta nije mogla biti odmah potvrđena, dok američko-kineska komisija ne negira autentičnost emailova.

Tehnološki dogovor

Agencije nisu mogle dobiti indijske vlasti za komentar sadržaja i autentičnost dokumenta. Jedna internet stranica iz Indije citirala je neimenovanog predstavnika vojske koji je negirao da je Indija koristila kompanije mobilne telefonije kako bi špijunirala komisiju, te nazvao dokument falsifikatom.

U navodnom dokumentu se navodi kako je Indija sklopila tehnološki dogovor sa proizvođačima mobilnih telefona „u zamjenu za prisustvo na tržištu Indije“. Navode se tri proizvođača: RiM (proizvođač BlackBerryja), Nokia i Apple.

Glasnogovornica Applea Trudy Muller kazala je kako njena kompanija nije dozvolila indijskoj vlasti da ima povlašten pristup njenim proizvodima. Glasnogovornik Nokije nije želio komentirati ovaj slučaj, dok zvaničnica RiM-a nisu bili dostupni.

Američki Kongres je kreirao komisiju 2000. godine kako bi istražila i izvjestila o implikacijama iz nacionalne sigurnosti ekonomskih odnosa između SAD i Kine.

Dvopartijski odbor od dvanaest članova održava povremene godišnje sastanke na kojima se govori o temama vezanim za Kinu poput sigurnosti na internetu, proliferaciji oružja, energiji i međunarodnoj trgovini.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO