Novi Zeland: Prepolovio se nasukani brod

Najteža ekološka katastrofa u Novom Zelandu (Getty Images)

Teretni brod Rena koji je nasukan od oktobra u blizini Novog Zelanda prepolovio se u subotu u oluji na dva dijela, tako da su se brojni kontejneri s broda našli u moru što je izazvalo strahovanja od dodatnog izlijevanja nafte.

U moru je do sada završilo oko 300 kontejnera, od gotovo 880 koliko ih se još nalazi na brodu.

Havarija broda Rena ocijenjena je kao najteža pomorska ekološka katastrofa u historiji Novog Zelanda i prije nego što se brod raspao, prenose agencije.

Iz broda je tada iscurila velika količina lož ulja koja je dovela do zagađenja i usmrtila više od 20.000 morskih ptica.

Zvaničnici pomorskih službi su izjavili da je prednji dio broda ostao zaglavljen na mjestu gdje se i nasukao, ali da dio koji se odvojio pluta vodama.

Dodatno izlijevanje nafte

“Za sada se zna da nije bilo značajnijeg curenja nafte, ali pošto je Rena u jako lošem stanju, očekujemo dodatno izlijevanje”, kazao je novozelandski zvaničnik Alex van Wijngaarden.

Brod Rena, dužine 236 metara , nasukao se početkom oktobra na greben Astrolab udaljen 22 kilometra od obale, podsjećaju agencije.

Do sada je s broda ispumpano više od hiljadu tona nafte, no ima je još.

Filipinski kapetan broda i njegov zamjenik osumnjičeni su da su brod doveli preblizu obale kako bi uštedjeli na vremenu. Optuženi su za opasno ponašanje i izlijevanje opasnih tvari za što bi mogli dobiti do dvije godine zatvora.

Izvor: Agencije