Arapska liga preporučuje nastavak misije u Siriji

General Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi predao izvještaj generalnom sekretaru Lige (AFP)

Posmatrači Arapske lige u Siriji preporučili su, u svom prvom izvještaju, da se ova misija nastavi i naveli da su bili predmet uznemiravanja od strane i vlade i opozicije, izjavio je danas jedan izvor iz Arapske lige.

Šest glavnih tačaka

Dopisnik Al Jazeere iz Kaira Mike Hanna rekao je da ministri naglašavaju šest osnovnih tačaka.

1. Arapska liga poziva sirijsku vladu da izvrši dana obećanja.
2. Sirijska vlada se poziva da zaustavi sve akte nasilja, posebno nad demonstrantima protiv vlade.
3. Afirmacija rada misije – koja ovisi o saradnji sa sirijskom vladom.
4. Generalni sekretar Lige će i dalje razgovarati s UN-om o “tehničkoj pomoći” posmatračima.
5.Cjeloviti izvještaj se voditelj misije će dostaviti 19. januara, u kojem će pružiti informacije o saradnji sirijske vlade.
6. Pozivaju se sve sirijske opozicione grupe da pojačaju napore kako bi predstavili svoju viziju sljedeće faze. Generalni sekretar će održati pripremni sastanak sa sirijskom opozicijom u skladu s prijedlogom dogovorenim 24. decembra.

Izvještaj preporučuje da “misija nastavi sa radom” uz veću tehnološku pomoć i “poziva opoziciju i vladu da dozvole misiji slobodno kretanje”, rekao je novinarima ovaj izvor.

Hasib Hadžić, predsjednik Udruženja studenata iz BiH, iz Kaira je za Al Jazeeru kazao kako su arapski posmatrači djelomično zadovoljni misijom, ali ne u potpunosti zbog ubijanja i nasilja.

Nezadovoljni aktivisti

On je rekao da vlast Bashara al-Assada u Siriji nastoji predstaviti da poštuje zahtjeve Arapske lige.

No, aktivisti su nezadovoljni i poručuju da posmatrači nude sliku samo iz Damaska, ali ne iz drugih područja.

Ministri vanjskih poslova zemalja Arapske lige okupili su se danas u Kairu na sastanku na kojem razmatraju mogućnost da zatraže pomoć od Ujedinjenih nacija u rješavanju krize u Siriji, navodi AFP.

Pomoć od UN- bi bila tražena zbog toga što je posmatračka misija Arapske lige u Siriji kritizirana da se nije dovoljno zalagala na terenu pošto je nasilje režima nad protivnicima nastavljeno uprkos njenom prisustvu.


Ministri Arapske lige razmatrali nastavak kontroverzne
posmatračke misije u Siriji [AFP]

Ministri vanjskih poslova Arapske lige razmotrit će prvi izvještaj posmatračke misije u Siriji, koji će sadržati “slike, mape i informacije o događajima kojima su posmatrači prisustvovali”, rekao je pomoćnik generalnog sekretara Lige Ahmed ben Hili.

Tim posmatrača Arapske lige nalazi se u Siriji od 26. decembra pokušavajući da utvrdi da li režim predsjednika Bashara al-Assada poštuje mirovni sporazum čiji je cilj okončanje krvavog slamanja demonstracija.

Tijela po ulicama

Posmatrači kažu da su vojna vozila bila razmještena u većini gradova koje su posjetili i u izvještaju se navodi da su neki posmatrači vidjeli tijela po ulicama a da vlada i opozicija krive jedna drugu za ta ubistva, navodi isti izvor.

U ovom dokumentu se potvrđuje oslobađanje više stotina zatvorenika ali se precizira da posmatrači nisu mogli da utvrde da li se radi o političkim zatvorenicima, dodao je još isti izvor.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Šefovi diplomatija Arapske lige razgovaraju o Siriji, a Katar predlaže da budu pozvani stručnjaci za ljudska prava iz UN-a kako bi pomogli arapskim posmatračima.

Published On 08 Jan 2012

Glavni sekretar Arapske lige je tokom susreta u Kairu zamolio lidera Hamasa da prenese poruku sirijskim vlastima.

Published On 06 Jan 2012

Arapska liga razmotrit će budućnost posmatračke misije na sastanku u nedjelju, dok je zvaničnik sirijske vlade koji je prešao u opoziciju izjavio da vlasti lažno tvrde da su teroristi odgovorni za nasilje.

Published On 06 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO