Merkelova negirala da traži nasljednika Wulffa

Kai Diekmann (lijevo) nije podlegao pritisku predsjednika Wulffa (AFP)

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel demantirao je u subotu navode medija da ona sa koalicionim partnerima razmatra mogućnost imenovanja novog kandidata za predsjednika povodom skandala u koji je umiješan sadašnji šef države Christian Wulff.

Njemački mediji su objavili da šefovi stranaka vladajuće koalicije, uključujući i Merkelovu, razmišljaju o novom kandidatu za predsjednika poslije skandala koji je izbio kada je Christian Wulff pokušao spriječiti list Bild da objavi detalje o njegovoj privatnoj pozajmici za kupovinu kuće.

“Ona (Merkel) ne vidi razlog da bi se raspravljalo o nasljedniku predsjednika”, izjavio je portparol njemačke kancelarke Steffen Seibert, prenijela je agencija Reuters.

Glasine o imenovanju

Dizeldorfski list Rheinische Post objavio je saznanja iz vladajućih krugova da lideri crno-žute koalicije – Angela Merkel (CDU), Philipp Roesler (FDP) i Horst Seehofer (CSU), razmatraju mogućnost imenovanja novog kandidata za predsjednika.

“Ukoliko se dokaže da je predsjednik Njemačke Christian Wulff govorio neistinu, Merkelova, Seehofer i Roesler ga više neće podržavati, i nakon što podnese ostavku, na zajedničkoj konferenciji za novinare oni će da predlože novog predsjedničkog kandidata, koji će biti prihvatljiv i za crveno-zelenu opoziciju”, piše Rheinische Post.

Njemački predsjednik Wulff je ranije rekao da neće podnijeti ostavku zbog prijetnji glavnom i odgovornom uredniku Bilda, istovremeno se izvinivši zbog te “ozbiljne greške”.

Wulff je prošlog mjeseca pozvao telefonom glavnog i odgovornog urednika Bilda Kaia Diekmanna i ostavio poruku na telefonskoj sekretarici u kojoj mu, oštrim tonom, prijeti tužbom ukoliko objavi članak i najavljuje da će, u tom slučaju, prekinuti sve veze sa izdavačima tog lista.

Kako prenose njemački mediji, Wulff je pozvao Diekmanna 12. decembra, dan prije nego što je Bild objavio da je predsjednik pred državnim organima prikrio svoje veze sa jednim bogatim biznismenom iz Donje Saksonije, čija mu je supruga pozajmila 500.000 eura za kupovinu kuće.

Izvor: Agencije