Gomilanje oružja u Hormuškom moreuzu

HMS Daring prvi je od šest novih britanskih razarača koji će zamijeniti razarače tipa 42 (Reuters)

Iran je organizovao vojne manevre u blizni granice sa Afganistanom, u trenutku kada je već pojačana zategnutost sa zapadnim zemljama zbog vojnih vježbi u Persijskom zaljevu i prijetnji zatvaranjem Hormuškog moreuza.

Komandant kopnenih snaga iranske Revolucionarne garde Mohamed Pakpur izjavio je da su vježbe pod nazivom “Mučenici jedinstva” 60 kilometara od granice sa Afganistanom usmjerene na “jačanje bezbjednosti duž iranskih granica”, javila je poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

Prijetnje da bi Iran mogao zatvoriti Hormuški moreuz kojim se transportuje veći dio nafte sa Bliskog istoka, podstakle su rast cijena nafte, pri čemu je Iran upozorio Washington da ne šalje svoj nosač aviona nazad u Persijski zaljev.

Presretač projektila

Izraelska vojska je takođe najavila da će uskoro održati veliku vježbu odbrane od raketa, zajedno sa snagama Sjedinjenih Američkih Država, ali demantira da je to odgovor na desetodnevne iranske pomorske vježbe kraj strateškog Hormuškog moreuza.

Izraelska vojska je istakla da je vježba planirana odavno, te da nije povezana s nedavnim događajima. Nazvana je “Surovi izazov” i ima za cilj da poboljša odbrambene sisteme. Nije, međutim, rečeno tačno kada će vježba biti održana.

Izrael je razvio sistem “Strijela“, zajedno sa SAD-om u namjeri da, kako prenosi Tanjug,  presreće iranske rakete.

Sa druge strane, Iranska revolucionarna garda održat će u februaru mornaričke vježbe u strateški važnom Hormuškom moreuzu, prolazu za približno trećinu svjetske nafte koja se prevozi tankerima, javila je poluzvanična iranska agencija Fars.

U izvještaju se navodi da je mornarički komandir Iranske revolucionarne garde admiral Ali Fadavi rekao da će te vježbe biti sedma etapa u okviru godišnjih vježbi “Veliki propovjednik.”

Takođe, Velika Britanija poslala je u Perzijski zaljev svoj najsavremeniji ratni brod u razdoblju rasta napetosti zbog iranskih prijetnji zatvaranjem Hormuškog moreuza u slučaju uvođenja novih sankcija Iranu. 

Razarač britanske ratne mornarice HMS Daring tipa 45, projektiran da bude nevidljiv za radare, pridružit će se drugim brodovima u regiji, potvrdilo je britansko ministarstvo odbrane. 

Iako je njegovo slanje u Zaljev planirano prije više od godine dana, razarač dolazi u regiju dok Britanija i njezine saveznice izražavaju duboku zabrinutost zbog iranskih prijetnji zatvaranjem pomorskog pravca kojim prolazi 20 posto nafte na svjetskom tržištu.

Protuzračne rakete

Britanski ministar odbrane Philip Hammond za posjete Washingtonu ove sedmice je rekao da će odgovor Britanije i SAD-a na bilo kakvu provokaciju biti “vrlo odmjeren kako ne bi došlo do slučajne eskalacije”.

No dodao je da “ne mogu odgovoriti postoji li plan druge strane za eskalaciju”. 

HMS Daring prvi je od šest novih britanskih razarača koji će zamijeniti razarače tipa 42 koji su u službi od sedamdesetih godina.

Razarači tipa 45 naoružani su visokotehnološkim protuzračnim raketama Sea Viper, a na njih mogu slijetati helikopteri veličine Chinooka. 

Izvor: Agencije