Ban Ki-moon: Smanjiti tenzije između SAD-a i Irana

Strane trebaju približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem (AFP)

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na smirivanje napetosti između Irana i zapadnih zemalja, istaknuvši da Teheran mora “dokazati mirnodopsku narav svog nuklearnog programa”.

Iran treba u potpunosti poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”

Napetost u odnosima Irana i zemalja Zapada su se pojačale pošto je američki nosač aviona John C. Stennis prošle nedjelje prošao Hormuškim tjesnacem u trenutku kada je Iran tamo izvodio desetodnevne pomorske vježbe.

Dvije strane moraju “učiniti sve kako bi se smanjila napetost u regiji te pokušati riješiti sve probleme i približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem”, rekao je Ban novinarima.

“Ipak, Iran treba u potpunosti poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, naglasio je Ban Ki-moon.

Serija sankcija

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je seriju sankcija protiv Irana zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

UN-ov generalni sekretar rekao je još da ga i dalje zabrinjava izvještaj koji je u novembru objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u kojem se navode “vjerodostojni” podaci koji govore da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Teheran je to u više navrata odlučno negirao ističući da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

“Na iranskim vlastima je da dokažu da njihov nuklearni program ima mirnodopske ciljeve. Međunarodna zajednica nije uvjerena u to. Pozivam iransku vladu da dokaže kakva je priroda nuklearnog programa njihove zemlje”, zaključio je Ban Ki-moon.

Izvor: Agencije


Povezane

Vojska Izraela skupa sa trupama SAD-a najavila vojne vježbe pod nazivom ‘Surovi izazov’, dok će Iranska revolucionarna grada održati mornaričke vježbe naslovljene ‘Veliki propovjednik’.

Published On 06 Jan 2012

Vojni vrh Irana je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač aviona u Perzijski zaljev.

Published On 03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO