Ban Ki-moon: Smanjiti tenzije između SAD-a i Irana

Strane trebaju približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem (AFP)

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na smirivanje napetosti između Irana i zapadnih zemalja, istaknuvši da Teheran mora “dokazati mirnodopsku narav svog nuklearnog programa”.

Iran treba u potpunosti poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”

Napetost u odnosima Irana i zemalja Zapada su se pojačale pošto je američki nosač aviona John C. Stennis prošle nedjelje prošao Hormuškim tjesnacem u trenutku kada je Iran tamo izvodio desetodnevne pomorske vježbe.

Dvije strane moraju “učiniti sve kako bi se smanjila napetost u regiji te pokušati riješiti sve probleme i približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem”, rekao je Ban novinarima.

“Ipak, Iran treba u potpunosti poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, naglasio je Ban Ki-moon.

Serija sankcija

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je seriju sankcija protiv Irana zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

UN-ov generalni sekretar rekao je još da ga i dalje zabrinjava izvještaj koji je u novembru objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u kojem se navode “vjerodostojni” podaci koji govore da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Teheran je to u više navrata odlučno negirao ističući da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

“Na iranskim vlastima je da dokažu da njihov nuklearni program ima mirnodopske ciljeve. Međunarodna zajednica nije uvjerena u to. Pozivam iransku vladu da dokaže kakva je priroda nuklearnog programa njihove zemlje”, zaključio je Ban Ki-moon.

Izvor: Agencije