Bivši turski general pritvoren zbog zavjere protiv Erdogana

Basbug (desno) je najviši vojni oficir optužen za umiješanost u antivladinoj zavjeri (EPA)

Sud u Turskoj naredio je da bivši šef vojne komande ove zemlje bude pritvoren pred suđenje po optužnici da je sudjelovao u zavjeri da se svrgne vlada.

General Ilker Basbug je najviši vojni oficir koji se dovodi u vezu sa takozvanom mrežom Ergenekon, ultranacionalističkom grupom optuženom za urotu protiv vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Državni tužioci istražuju navode da je turska vojska objavila internet stranice kako bi širila propagandu protiv Erdogana i njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

“Tragikomične” optužbe

Basbug je u četvrtak kazao pred sudom da odbacuje optužbe, prenijela je televizija NTV, te opisao tursku vojsku kao jednu od najmoćnijih na svijetu.

“Možemo reći da je zaista tragikomično optužiti nekoga ko zapovijeda takvom vojskom da je osnovao i upravljao terorističkom grupom”, kazao je on, kako prenose turski mediji.

Odluka o pritvoru za Basbuga donesena je nekoliko sati nakon što su poznati turski novinari kojima se sudi zbog navodnih veza sa Ergenekonom kazali da su optužbe protiv njih politički motivirane i “masakr pravde”.

Ovaj slučaj izazvao je zabrinutost o slobodi medija u Turskoj.

Kritičari optužuju Erdogana za zastrašivanje kako bi ušutkao protivnike. Vlada odbacuje takve optužbe.

Nekoliko stotina osumnjičenika, uključujući penzionisane vojne oficire, akademike, advokate i novinare, u pritvoru su zbog navodnih veza sa mrežom Ergenekon.

Turska vojska je u više navrata izvršila državni udar i zbacivala civilnu vlast.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO