Rivalske milicije vode Libiju u građanski rat

Libijska milicija u ulici Zawiyah u Tripoliju (AFP)

Mustafa Abdel Jalil upozorio da Libija klizi ka građanskom ratu, zbog djelovanja velikog broja rivalskih naoružanih milicija.

Bez sigurnosti nema ni zakona, ni razvoja, ni izbora, ocijenio je Abdel Jalil, prenosi Reuters.

Predsjednik Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) Mustafa Abdel Jalil upozorio je da će Libija skliznuti u građanski rat ukoliko se ne suzbije djelovanje naoružanih rivalskih milicija.

‘Moja poruka revolucionarima je da trebaju ponovo pokazati svijetu da su prave libijske patriote, da će se integrirati u državne institucije i da će raditi na stvaranju jake nacionalne vojske’, poručio je novi komandant libijske vojske.

Poziv i upozorenje šefa privremene vlade uslijedili su nakon sukoba rivalskih milicija u centru Tripolija, u kojima je poginulo četvero ljudi.

Abdal Jalil upozorava na opasnost sukoba
rivalskih milicija [EPA]

Imenovanjem novog načelnika generalštaba Yousef al-Manqousha, generala u penziji iz Misurate, NPV je postavio izbor pred vođe naoružanih milicija izbor:  ili će prepustiti kontrolu nad zemljom novoj armiji, ili će se otvoreno pobuniti protiv nove prelazne vlade.

General al-Manqoush je u intervjuu libijskoj televiziji El Hara poručio da se radi na mehanizmu kako borce iz naoružanih grupa efikasno prebaciti u novoformiranu vojsku.

“Moja poruka revolucionarima je da trebaju ponovo pokazati svijetu da su prave libijske patriote, da će se integrirati u državne institucije i da će raditi na stvaranju jake nacionalne vojske”, poručio je novi komandant libijske vojske.

Revolucionari, međutim, sumnjaju u sposobnost nove vlasti da preuzme kontrolu nad situacijom i osigura sigurnost u zemlji i na granicama, i poručuju da će, kada budu vidjeli da je vlada spremna, onda i položiti oružje.

Jedan od vođa milicija Abdullah Naker pružio je podršku novom načelniku generalštaba i izrazio spremnost da sarađuje s njim.

Međutim, predaju oružja i boraca novoj vojsci i policiji Naker je uvjetovao garancijom određenih prava i platama za njegove ljude.

Izvor: Agencije