Obama predstavio novu vojnu strategiju

Panetta (lijevo) i Obama s vojnim oficirima tokom utakmice između armije i mornarice u Marylandu 10.decembra (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u četvrtak vojnu strategiju, koja predviđa veću američku vojnu prisutnost u Aziji, ali i manji broj vojnika u Evropi.

Smanjit će se broj vojnika na 490.000 tokom idućih deset godina, javljaju američki mediji i podsjećaju da Pentagon, nakon cijelog desetljeća ratovanja, smanjuje budžet za 450 milijardi dolara.

Manja vojska je jasan signal da Pentagon ne razmišlja o vođenju još jednog skupog rata, poput onih u Afganistanu ili Iraku.

SAD neće, međutim, “penzionirati” niti jedan od 11 nosača aviona, tvrde dužnosnici Pentagona.

Odmak od ranijeg cilja

Obama, koji se na konferenciji za novinare u Pentagonu našao uz bok ministra odbrane Leona Panette, predstavio je strateški dokument, u kojem se kaže da će SAD zadržati vojne snage sposobne za pobjedu u ratu i istovremeno će u drugom sukobu biti sposobne suprotstaviti se suparniku.

‘Naša će vojska biti tanja, ali svijet mora znati – SAD će zadržati vojnu superiornost’, rekao je Obama.

To je odmak od cilja kojeg je vojska do sada zagovarala, a radi se o sposobnosti vođenja istovremena dva rata na različitim lokacijama.

Manja vojska je jasan signal da Pentagon ne razmišlja o vođenju još jednog skupog rata, poput onih u Afganistanu ili Iraku.

“Naša će vojska biti tanja, ali svijet mora znati – SAD će zadržati vojnu superiornost sa snagama koje su okretne, fleksibilne i spremne za svaku vrst izazova i prijetnji”, rekao je Obama.

U uvodniku strateškog dokumenta Obama je napisao: “Naša je nacija u razdoblju tranzicije.”

Nova strategija, doznaje se iz dokumenta, veću pažnju posvetit će neposrednim prijetnjama, poput cyber-ratovanja i terorizma.

Što se usmjeravanja pažnje na Aziju tiče, Pentagon je sve zabrinutiji zbog strateških ciljeva Kine.

Za Evropu je najavljeno smanjenje broja kopnene vojske za jednu borbenu brigadu, jedinicu od 3.000 do 4.000 vojnika, ovisno o sastavu brigade.

Peking, naime, razvija novu generaciju oružja, koja bi mogla američke pomorske i zračne snage spriječiti u prodiranju na daleki istok.

Zbog toga se Obama i usprotivio smanjenju broja nosača aviona, jer smatra potrebnim imati jake snage na Pacifiku, kao protutežu Kini.

Na konferenciji za novinare je rečeno da SAD sigurnost u području Perzijskog zaljeva smatra vrlo važnim pitanjem te da će s Vijećem za saradnju u zaljevu (GOC) raditi kako bi se spriječilo da Iran razvije nuklearno oružje.

Za Evropu je najavljeno smanjenje broja kopnene vojske za jednu borbenu brigadu, jedinicu od 3.000 do 4.000 vojnika, ovisno o sastavu brigade.

Reakcija Rasmussena

Administracija i Kongres već su smanjili izdvajanja za odbranu.

Budžet za odbranu od 662 milijarde dolara, planiran za sljedeću godinu, za 27 milijardi dolara je manji nego što je predlagala administracija i za 43 milijarde dolara manji nego što je Kongres dao Pentagonu ove godine.

 
Rasmussen: Pozdravio novu strategiju SAD

Glavni sekretar Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen pozdravio je u četvrtak novu američku odbrambenu strategiju i obavezivanje Obame da “nastavi investirati u NATO”.

“U svijetu koji je nepredvidljiv potvrda SAD-a da naše transatlantsko partnerstvo u sigurnosti ostaje bitna je”, naglasio je on.

“Kao što je rekao predsjednik Obama, SAD će nastaviti  investirati u NATO, jer je Alijansa nebrojeno puta pokazala, a nedavno i u Libiji, da je bila demultiplikator sile”, kazao je Ramussen. 

Izvor: Agencije