Nigerijski sindikati pozvali na nacionalni štrajk

Cijena goriva u teže pristupačnim dijelovima zemlje je utrostručena (AFP)

Najveći sindikati u Nigeriji pozvali su na nacionalni štrajk i masovne demonstracije, zbog vladine odluke o ukidanju subvencija za gorivo, što je dovelo do poskupljenja benzina za više od 100 posto u mnogim dijelovima zemlje.

“Ukoliko vlada ne poništi odluku, dovest će do neograničenih generalnih štrajkova, masovnih mitinga i uličnih protesta, koji će početi u ponedjeljak, devetog januara”, objavili su u zajedničkoj izjavi Nacionalni radni kongres i Kongres trgovačkog sindikata.

“Svi uredi, centri za proizvodnju nafte, aerodromi i pomorske luke, benzinske pumpe, prodavnice, banke i drugi objekti će biti zatvoreni”, navodi se u saopćenju.

U srijedu su u Nigeriji drugi dan zaredom održani protesti u kojima je najmanje jedna osoba poginula, a više ih je ranjeno.

Negativne posljedice

Ayo Johnson iz magazine Viewpoint Africa rekao je za Al Jazeeru da su Nigerijci ljuti, ne samo zbog ukidanja subvencija, nego i zbog načina na koji je vlada donijela odluku.

“Vlada kaže da je konsultirala ljude tokom dva prethodna mjeseca, ali je očigledno da proces konsultiranja nije bio dovoljno dug”, rekao je on.

“Čini se da ljudi ne razumiju zašto vlada preduzima ovakve mjere, te su ljuti jer misle da ih kažnjava vlada koju su tek nedavno vratili u kabinet. Očigledno je da će ukidanje subvencija imati negativne posljedice na život ljudi”, naveo je Johnson.

Nigerija je najveći afrički proizvođač nafte, ali je zbog lošeg rukovođenja i korupcije primorana da uvozi benzin, jer ne posjeduje postrojenja za preradu sirove nafte u razne vrste goriva, prenijele su agencije.

Nekoliko prethodnih vlada pokušavalo je da ukine subvencije, ali su popuštale pred protestima i umjesto toga su ih samo umanjivale.

Porast cijena

Međunarodni monetarni fond odavno traži od nigerijskih vlasti da ukinu subvencije za gorivo, na koje država godišnje troši osam milijardi dolara.

Do sada je litar benzina u Nigeriji koštao 40 američkih centi, a sada se na pumpama prodaje za 86 centi. Stara cijena na crnom tržištu bila je 62 centa, a nova 1,23 dolara.

U izvještajima se navodi da je cijena goriva u teže pristupačnim dijelovima zemlje utrostručena, a putnici se žale da su cijene vožnji taksijem već udvostručene ili utrostručene.

Vlasti su poslije ukidanja subvencija za gorivo apelirale da građani ne paniče i ne kupuju gorivo radi pravljenja zaliha.

Izvor: Al Jazeera i agencije