Iran će ‘preživjeti’ međunarodne sankcije

Salehi: Kao što smo prebrodili oluju u proteklih 32 godine, tako ćemo preživjeti i ovo (AFP)

Iran nije zabrinut zbog novih američkih i evropskih sankcija i “preživjet će i njih”, izjavio je u četvrtak iranski šef diplomatije Ali Akbar Salehi.

“Iran je, uz Božiju pomoć, uvijek bio spreman suprotstaviti se takvim neprijateljskim postupcima i uopće nismo zabrinuti zbog sankcija. Kao što smo, uz Božiju pomoć i vlastite napore, prebrodili oluju u proteklih 32 godine, tako ćemo preživjeti i ovo”, rekao je Salehi.

Članice Evropske unije (EU) postigle su u srijedu načelni dogovor o zabrani uvoza sirove nafte iz Irana, u namjeri da izvrše pritisak na tu zemlju zbog njenog nuklearnog programa.

Iran je od ranije izložen različitim paketima finansijskih, trgovinskih i političkih sankcija SAD-a, EU i UN-a.

Očekuje se da će ova odluka biti formalno objavljena na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU krajem januara.

SAD, koje su nedavno uvele sankcije Islamskoj Republici, pozdravile su novosti iz Brisela.

Iran je od ranije izložen različitim paketima finansijskih, trgovinskih i političkih sankcija SAD-a, EU i Ujedinjenih naroda (UN).

Islamska Republika ostvaruje više od polovine prihoda prodajom nafte.

Ekonomski rat

Ukoliko izgubi tržište u Evropi, Iran će se morati okrenuti azijskim zemljama, koje bi mogle tražiti popust, ocjenjuju komentatori.


Shamseddin Hosseini [AFP/Getty]

EU trenutno kupuje 17 posto nafte koju Iran plasira na inostrano tržište.

Iran je u četvrtak optužio EU da priprema ekonomski rat protiv Islamske Republike planiranjem uvođenja naftnog embarga.

“Svi planovi neprijatelja Irana do sada su propali, sada žele pripremiti ekonomski rat i naškoditi nam”, izjavio je ministar ekonomije i finansija Shamsedin Hoseini.

On je aludirao na komentare francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea u intervjuu za novine Le Figaro u srijedu u kojem je izjavio kako se nada da će Evropa donijeti odluku o uvođenju naftnog embarga Iranu do 30. januara.

“Svi naši funkcioneri postat će vojnici u suprotstavljanju neprijateljskim planovima”, navela je državna novinska agencija Irna riječi ministra Hoseinija, prenosi DPA.

Iran je pod rastućim pritiskom da se povinuje međunarodnim zahtjevima u vezi s njegovim nuklearnim programom i zaprijetio je da će blokirati Hormuški moreuz za transport nafte u znak odmazde zbog novih američkih sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Vojni vrh Irana je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač aviona u Perzijski zaljev.

Published On 03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO