Bivši turski vojni šef pod istragom zbog antivladine propagande

Državni tužitelji istražuju navode da je turska vojska, na čelu sa Basbugom (lijevo) širila propagandu protiv Erdogana (desno) (AFP)

Bivši šef vojne komande Turske pozvan je na sud na ispitivanje zbog navoda da je pravio internet stranice da diskreditira premijera Recepa Tayyipa Erdogana i vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP).

General Ilker Basbug je najviši vojni oficir koji je pozvan na ispitivanje tokom istrage o takozvanoj mreži Ergenekon, ultranacionalističkoj grupi koja je optužena za urotu protiv Erdoganove vlade.

Generalova „naredba“

Državni tužitelji istražuju navode da je turska vojska objavljivala internet stranice kako bi širila propagandu protiv Erdogana i AKP-a.

Prema navodima turskog dnevnog lista Zaman, koji se smatra bliskim vladi, bivši vojni komandiri su prilikom ispitivanja izavili da im je Basbug naredio da kreiraju propagandne stranice.

Državna novinska agencija Anatolian izvijestila je da je tužitelj iz Istanbula Basbugu poslao poziv na sudsko ispitivanje, u kojem je navedeno da treba odgovoriti na pitanja kao osumnjičenik.

Ustavne promjene

Basbug je bio šef vojne komande od 2008. do odlaska u mirovinu 2010.

Opozicija optužuje vladu da koristi aferu Ergenekon kako bi ugušila kritičare. Vlada odbacuje ove navode.

Tenzije između sekularne turske vojske i AKP-a rastu već godinama.

Erdogan je uveo ustavne promjene kojima je ograničen utjecaj vojske, a pojačana civilna vlast.

Jedna desetina generala turske vojske je u pritvoru  zbog navodnog plana koji je predstavljen na vojnom seminaru 2003. da se bombarduju džamije i provocira sukob s Grčkom, kako bi zavladao nered zbog kojeg bi bio opravdan vojni udar.

U augustu, šef oružanih snaga Isik Kosaner, kao i šefovi vojske, mornarice i zrakoplovstva, dali su ostavke zbog sukoba s vladom zbog promoviranja nekoliko desetina oficira pritvorenih tokom istrage o navodnim zavjerama da se svrgne vlada.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO