Timošenko u “nehumanim uslovima” u zatvoru

Simpatizeri bivše ukrajinske premijerke demonstrirali su nakon što je zatvorena (AFP)
Simpatizeri bivše ukrajinske premijerke demonstrirali su nakon što je zatvorena (AFP)

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko izložena je u zatvorskoj ćeliji 24-satnom nadzoru kamera, pod konstantno upaljenim svjetlom, u namjeri da bude “fizički i psihički slomljena”, saopćio je tim njenih branilaca.
  
Zvaničnici zatvora u istočnoj oblasti Karikov, gdje je Timošenko (51) iznenada premještena iz pritvora 30. decembra, potvrdili su navode advokata odbrane, ali i kazali da su takvi uvjeti neophodni zbog sigurnosti zatvorenika.
  
“Video nadzor nije zabranjen zakonom. A da bi on mogao da bude proveden 24 sata, potrebno je dovoljno svjetla”, rekao je upravnik zatvora Ivan Perviškin novinarima.
  
Advokat  Sergej Vlašenko tvrdi da se Timošenko nalazi u “nehumanim uslovima”, prenosi Reuters.
  
“Svjetlo je direktno upereno na krevet na kojem ona leži. Video nadzor, svjetlo upereno u lice, držanje u budnom stanju i najvjerovatnije i odsustvo medicinske pomoći, sve to ima samo jedan cilj – da je psihički i fizički slomi”, rekao je Vlašenko.

Reakcija EU
  
Bivša ukrajinska premijerka osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe državnog položaja.
  
Zbog presude bivšoj premijerki, Evropska unija odgodit će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji s Ukrajnom.
  
EU smatra da je bivšoj premijerki suđeno po političkoj osnovi.
  
Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je da se miješa u slučaj i omogući pomilovanje bivšoj premijerki.
  
Parlament, u kome većinu imaju pristalice predsjednika, odbio je dosadašnje inicijative za promjenu zakona kako bi krivično djelo za koje je Timošenko optužena prestalo postojati.
  
Zatvorska kazna je izrečena zbog ugrožavanja interesa Ukrajine u pregovorima oko energije s Rusijom.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Sud u Kijevu je 11. oktobra osudio Juliju Timošenko za zloupotrebu službenog položaja prilikom potpisivanja Ugovora o gasu sa Rusijom u 2009. godini.

30 Dec 2011

Hapšenje je formalno obavljeno nakon saslušanja u zatvorskoj ćeliji, jer se opoziciona liderka i bivša premijerka nalazi u zatvoru još od augusta.

09 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO