Romney tijesno pobijedio u Iowi

Prema saznanjima američkih medija, Romney je uložio tačno sto puta više novca u kampanju od drugoplasiranog Santoruma (Getty Images)

Bivši guverner Massachusetsa Mitt Romney tijesno je pobijedio na prvim preliminarnim izborima republikanaca u Iowi, u jednoj od najneizvjesnijih izbornih trka u Sjedinjenim Američkim Državama, ostavivši iza sebe za samo osam glasova konzervativnog republikanskog političara iz Pennsylvanije Ricka Santoruma.

Michele Bachman se povukla

Republikanski predsjednički kandidat Michele Bachman suspendirala je svoju kampanju za Bijelu kuću.

Ona je to saopćila u De Moinu, država Iowa, gdje je završila na šestom mjestu na preliminarnim izborima u ovoj saveznoj državi.

Nakon što je otkazala put u Južnu Karolinu, u okviru svoje kampanje, Michele Bachman (55) je izjavila na konferenciji za novinare da su ljudi u Iowi rekli veoma jasno svoj stav i da je zato odlučila da se povuče.

Ona je obećala da će nastaviti biti snažan glas u trci protiv predsjednika Baracka Obame.

Romney je osvojio 30.015 glasova, dok je za Santoruma glasao 30.007  birač Republikanske partije.

Potpuna neizvjesnost je pratila prebrojavanje glasova, pri kome su se njih dvojica satima smjenjivala na prvom mjestu.

Značajan dobitak

Prvoplasirana dvojica republikanskih političara osvojila su po 25 posto glasova, a neposredno iza njih na trećem mjestu se nalazi kongresmen iz Texasa Ron Paul, sa podrškom 21 posto republikanskih glasača u Iowi.

Četvrto mjesto pripalo je nekadašnjem predsjedavajućem Predstavničkog doma američkog Kongresa Newtu Ginrichu, koji je osvojio 13 posto glasova, a peto guverneru Texasa Ricku Perryju sa 10 posto.

Santorum je napravio iznenađenje, jer je prije samo nekoliko sedmica imao podršku desetak posto birača u Iowi, ali je jaka kampanja od vrata do vrata donijela rezultate.

Bivši senator iz Pennsylvanije je poznat po kontroverznim stavovima.  Santorum je izjavio da bi mlađe muškarce muslimanske vjeroispovesti zrebalo posebno pregledati na aerodromima, jer postoji opasnost da izvrše neko terorističko djelo.

Kao duboko konzervativan republikanac, otvoreno se protivi davanju prava gej populaciji, kao i dozvoli abortusa, čak i kad je u pitanju silovanje ili incest.

Tokom izborne kampanje u Iowi, Santorum je isticao porodične vrijednosti, često pominjući da je on sam otac sedmoro dece, i da je unuk italijanskog imigranta koji je bez ičega stigao u SAD i uspio da se obogati.

Ipak, procjenjuje se da je dobar rezultat Santoruma i Paula, dobrodošao Romneyu, koji Ginricha smatra za svog jedinog ozbiljnog rivala.

Santorum i Paul ne kotiraju najbolje među ključnim glasačima republikanaca, te ih Romneyev izborni štab ne vidi kao ozbiljne protivnike u budućnosti.

Međutim, prema podacima američkih medija, Romneyeva tijesna pobjeda je iglavnom rezultat ogromnih finansijskih sredstava koje je uložio u kampanju.

Prema njihovim saznanjima, Romney je uložio tačno sto puta više novca u kampanju od drugoplasiranog Santoruma.

Trijumf u Iowi Romniju će biti značajan dobitak u pred sljedeće preliminarne izbore u New Hampshireu, 10. januara, gdje prema istraživanjima javnog mnijenja, treba odnijeti ubjedljivu pobjedu.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u utorak navečer povjerenje u demokrate okupljene u Iowi.

Obama optimističan

“Na određeni sam način optimističniji sada nego prije četiri godine kada sam prvi puta bio kandidat”, izjavio je Obama koji će se kandidirati i za drugi predsjednički mandat.

“U 2012. ćemo podsjetiti Amerikance na put koji smo prošli”, dodao je Obama kojeg republikanski kandidati za Bijelu kuću optužuju da je podbacio, posebice na privrednom  planu

Obama to osporava, podsjećajući na obećanja data prije četiri godine u Iowi koje je, kako tvrdi, i održao, navodeći kraj rata u Iraku, usvajanje reforme zdravstvenog osiguranja i smanjenje američke ovisnosti o uvozu energenata

Birači u Iowi, koji započinju sezonu predzibora u 50 američkih saveznih država, najčešće ne pogode konačnog nositelja predsjedničke nominacije, bio on republikanac ili demokrat, no njihovo izjašnjavanje često posluži kao odskočna daska za uspjeh kandidata na predizborima u drugim državama ili pridonese otpadanju slabijih kandidata.

Izvor: Agencije


Povezane

Listu predvodi bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, s podrškom 21,8 posto birača, dok se iza njega nalazi teksaški kongresmen Ron Paul, s podrškom 20,7 posto.

Published On 03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO