Psiholozi tvrde da Breivik nije psihotičan

Policija osigurava sud u Oslu prilikom saslušanja Breivika (AFP)
Policija osigurava sud u Oslu prilikom saslušanja Breivika (AFP)

Tri psihologa i jedan psihijatar tvrde da Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je 22. jula 2011. godine u Norveškoj ubio 77 osoba, nije psihotičan i da može izdržavati zatvorsku kaznu, javili su u srijedu norveški mediji.

Medicinska komisija utvrdila je 29. novembra da je Breivik bio neuračunljiv kada je 22. jula izveo napade u Oslu i na obližnjem otoku Utoja.

Norveška TV2 javila je, međutim, u srijedu da druga grupa stručnjaka smatra da Breiviku nije mjesto u psihijatrijskoj ustanovi, već u zatvoru.

Zatvor je angažirao tri psihologa i psihijatra, pošto je Breivik proglašen neuračunljivim, da bi utvrdili kakva bi njega mogla biti potrebna tom masovnom ubici u pritvoru, prenosi AP.

Tužilac Svein Holden rekao je za TV2 da će novi zaključci stručnjaka biti poslati ove sedmice okružnom sudu u Oslu.

Za sada nije poznato kakav bi mogao biti odgovor suda.

Neće biti novih procjena

Tužilaštvo i odbrana Andersa Breivika ne žele novo psihijatrijsko ispitivanje iako je prema prethodnom izvještaju proglašen nesposobnim za suđenje, dok advokati porodica žrtva traže suprotnu odluku.

U pismu koje je danas objavio sud u Oslu Breivikovi advokati su saopćili da njihov klijent a ni oni ne žele novu medicinsku procjenu o njegovom mentalnom stanju.

“Detaljan medicinski izvještaj već postoji”, izjavio je predstavnik odbrane Vibeke Hein Baera.

U drugoj pisanoj izjavi dvojica tužilaca su također ocijenila da nije neophodna nova psihijatrijska ekspertiza.

Advokati porodica žrtava tražili su međutim novu psihijatrijsku ekspertizu.

Sud u Oslu dao je rok da se sve strane do četvrtka izjasne o stavu u vezi novog psihijatrijskog pregleda, nakon čega će sud sredinom januara donijeti odluku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO