Palestinski čelnik: Mirovni proces je ‘mrtav’

Barguti je osuđen na doživotni zatvor zbog upletenosti u protuizraelske atentate (EPA)

Marvan Barguti, palestinski vođa koji služi doživotnu kaznu u izraelskom zatvoru, pozvao je u srijedu u otvorenom pismu sunarodnjake da odbace iluziju o obnovi “mrtvog” mirovnog procesa s Izraelom.

“Mirovni proces je propao, gotov je, nepotrebno je očajnički pokušavati oživjeti mrtvaca i pozivam vas da prestane gajiti iluziju da se na tome može graditi”, napisao je Barguti, glavni vođa druge palestinske intifade.

Izraelski i palestinski pregovarači održali su u utorak sastanak u Amanu, prvi nakon septembra 2010. godine, te se dogovorili o idućim kontaktima u pokušaju obnove mirovnog procesa.

Nepotrebno je očajnički pokušavati oživjeti mrtvaca i pozivam vas da prestane gajiti iluziju da se na tome može graditi.

U pismu povodom 47. godišnjice “palestinske revolucije”, Barguti pozdravlja pomirenje svoje stranke Fatah i pokreta Hamas, koji vlada Gazom.

Palestince poziva da se, prema dokumentu o nacionalnom sporazumu iz 2006. godine, bore za područja koja je Izrael okupirao 1967. godine i za stvaranje palestinske države u njenim granicama iz 1967. godine.

Godina 2012. treba biti godina mirnog nacionalnog otpora kolonizaciji, agresiji i judaizaciji Jeruzalema, napisao je Barguti i pozvao na nove akcije pri Ujedinjenim narodima (UN) kako bi palestinska država ušla u sva međunarodna tijela i postala članica UN-a.

Generalni sekretar Fataha za Zapadnu obalu Barguti je 2004. godine osuđen na doživotni zatvor zbog upletenosti u protuizraelske atentate.

Palestinci ga vide kao mogućeg nasljednika predsjednika Mahmouda Abasa.

Izvor: Agencije


Povezane

Pregovori su poslužili da ‘prodaju iluzije palestinskom narodu’ i da koriste Izraelu i četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine UN, SAD, EU i Rusija.

Published On 04 Jan 2012

Očekivalo se da tom prilikom objelodane pozicije o ključnim pitanjima, kao što su sigurnost i granice između Izraela i buduće palestinske države, prenio je AP.

Published On 03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO