Kina protiv “unilateralnih” sankcija Iranu

Prema novim mjerama SAD-a, strane firme će morati da biraju između poslovanja sa Iranom ili Sjedinjenim Državama. (AFP)
Prema novim mjerama SAD-a, strane firme će morati da biraju između poslovanja sa Iranom ili Sjedinjenim Državama. (AFP)

Kina je saopćila da se protivi “unilateralnim” sankcijama protiv Irana, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama potpisao zakon sa novim mjerama usmjerenim protiv Centralne banke Irana.

Potez Washingtona uslijedio je nakon što su SAD, Britanija i Kanada u novembru objavile da pripremaju dodatne sankcije Iranu zbog, kako tvrde, dokaza da Teheran nastavlja sa programom izrade nuklearnog oružja.

Teheran je negirao te optužbe te opet saopćio da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo za medicinske i energentske svrhe. Zvanični Peking stalno ponavlja da sankcije neće riješiti problem.

Šef turske diplomatije u Iranu

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu posjetit će u srijedu Teheran, gdje će sa šefom iranske diplomatije razgovarati o iranskom nuklearnom programu i situaciji u Iraku i Siriji, saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ova posjeta dešava se u okviru redovnih razgovora dva ministra, ali dolazi u ključno vrijeme za region i odnose između dvije regionalne sile, prenijele su agencije.

Davutoglu će završiti posjetu u četvrtak.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je, upitan o američkim sankcijama Iranu, rekao da se “Kina suprotstavlja stavljanju jednog domaćeg zakona iznad međunarodnog prava i uvođenju unilateralnih sankcija protiv drugih zemalja”.

Kina i Iran su postali značajni trgovinski partneri posljednjih godina, dijelom i zbog povlačenja zapadnih kompanija zbog sankcija protiv Teherana, prenijela je agencija AFP.

Dvije zemlje su u julu prošle godine potpisale seriju sporazuma vrijednih četiri milijarde dolara za infrastrukturne projekte u oblasti vodoprivrede, rudarstva, energije i u industrijskom sektoru.

Nove sankcije

Hong je rekao da Kina ima redovne “otvorene i transparentne ekonomske i energetske odnose sa Iranom”.

“Ti odnosi ne krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i neće ugroziti interese treće strane”, rekao je on i dodao da “zbog toga ti odnosi ne treba da budu pogođeni”.

Nove sankcije SAD, u vidu zakona potpisanog tokom vikenda, imaju za cilj dodatno ograničavanje vitalnih iranskih prihoda od nafte, jer većina tih sredstava ide preko centralne banke zemlje.

Prema novim mjerama, strane firme će morati da biraju između poslovanja sa Islamskom republikom ili ekonomski moćnim Sjedinjenim Državama.

Iranski funkcioneri i vojni rukovodioci su upozorili da bi takve sankcije mogle da ih natjeraju da zatvore strateški tjesnac Hormuz na ulazu u Zaljev kroz koji prolazi 20 posto svjetskih potreba u nafti.

Još u novembru Britanija je saopćila da obustavlja poslovanje svog finansijskog sistema sa iranskim, dok je Kanada sankcijama zabranila većinu transakcija sa Teheranom.

Kina i Rusija, ključni saveznici Irana, zauzimale su mekši stav u pogledu Irana od drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Ova mjera zabranjuje stranim firmama da posluju s iranskom centralnom bankom, a uslijedila je nakon uvođenja sankcija Evropske unije Teheranu.

02 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO