Izvinjenje Wulffa zbog prijetnji uredniku Bilda, ali ne i ostavka

Njemački predsjednik je izjavio da je taj poziv bio 'ozbiljna greška', zbog koje se izvinjava (EPA)

Njemački predsjednik Christian Wulff izjavio je u srijedu da neće podnijeti ostavku zbog prijetnji glavnom i odgovornom uredniku Bilda, istovremeno se izvinivši zbog te “ozbiljne greške”.

Wulff se suočava sa zahtjevima javnosti da podnese ostavku pošto se saznalo da je od glavnog urednika visokotiražnog Bilda tražio da ne objavljuje priču o njegovoj privatnoj pozajmici za kupovinu kuće.

Wulffa je u srijedu podržala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemački predsjednik je u srijedu izjavio TV stanicama ARD i ZDF da je taj poziv bio “ozbiljna greška”, zbog koje se izvinjava, prenosi AP.

Na pitanje da li razmišlja o podnošenju ostavke, njemački predsjednik je kratko odgovorio: “Ne.”

Problem za kancelarku

Wulff je prošlog mjeseca pozvao telefonom glavnog i odgovornog urednika Bilda Kaija Diekmanna i ostavio poruku na telefonskoj sekretarici, u kojoj mu, oštrim tonom, prijeti tužbom ukoliko objavi članak i najavljuje da će, u tom slučaju, prekinuti sve veze s izdavačima tog lista.


Angela Merkel [AFP]

Kako prenose njemački mediji, Wulff je pozvao Diekmanna 12. decembra, dan prije nego što je Bild objavio da je predsjednik pred državnim organima prikrio svoje veze s jednim bogatim biznismenom iz Donje Saksonije, čija supruga mu je pozajmila 500.000 eura za kupovinu kuće.

Skandal je postao glavna smetnja za Angelu Merkel, koja pokušava riješiti problem dužničke krize zemalja eurozone, ocijenio je Reuters.

Ukoliko bi Wulff podnio ostavku, kancelarka bi bila suočena s “teškim zadatkom” da pronađe njegovog nasljednika i okupi svoju vladu desnog centra oko novog kandidata, a to je proces koji bi mogao potrajati sedmicama i koji bi mogao u vladi stvoriti eventualne podjele, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije