Havelova urna položena u porodičnu grobnicu

Pragom je 31. decembra plovio brod s cvijećem u čast Vaclava Havela (EPA)
Pragom je 31. decembra plovio brod s cvijećem u čast Vaclava Havela (EPA)

Urna s pepelom nekadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Havela položena je u srijedu u porodičnu grobnicu u Pragu.

Havelova udovica Dagmar i brat Ivan, zajedno s ostalim članovima njegove porodice i prijateljima, prisustvovali su privatnoj pogrebnoj ceremoniji na praškom groblju Vinohradi, prenosi AP.

Urna je položena pored urne njegove prve supruge Olge, koja je umrla 1996. godine.

Havel, disident, dramski pisac i predvodnik revolucije 1989. godine kojom je svrgnuta četrdesetogodišnja komunistička vladavina, umro je 18. decembra 2011. u 75. godini, a državna sahrana je obavljena 23. decembra.

Urna je položena pored urne njegove prve supruge Olge, koja je umrla 1996. godine.

Havel je bio predsjednik Čehoslovačke od 1989. do 1992, a zatim lider Češke Republike od 1993. do 2003. godine, kada se bivša federacija mirno podijelila u dvije države.

Brojni odali počast

Tog dana u Katedralu Svetog Vida došli su brojni državni zvaničnici, među njima i britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao i američka državna tajnica Hillary Clinton i njen muž, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Sahrani su prisustvovali i vođa nezavisnog poljskog sindikata Solidarnost Leh Valesa, predsjednici Slovačke, Austrije, Njemačke, Mađarske, baltičkih zemalja, Gruzije, kao i predsjednici Evropskog parlamenta (EP) i Evropske komisije (EK), Jerzy Buzek i Jose Manuel Barroso.

Svijet je došao u Prag da mu oda poštu, kako je kazala bivša šefica američke diplomatije Madeleine Albright, kao jednom od najpoštovanijih državnika planete.

Izvor: Agencije


Povezane

U Pragu je sahranjen, uz sve državne počasti, bivši predsjednik Češke, disident i dramski pisac Vaclav Havel.

23 Dec 2011

Bivši češki predsjednik, koji je utkao teatar u politiku kako bi mirno priveo kraju eru komunizma i postao heroj epske borbe za okončanje Hladnog rata, preminuo jutros u 75. godini.

18 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO