Floridi prijeti nestanak

Florida je u svijetu poznata kao sunčana država, ali je i obalska država. Ima više od 1.600 kilometara obale, a gradovi poput Majamija smješteni su nekoliko metara iznad nivoa mora. Ako se prognoze pokažu kao tačne, sve bi se uskoro moglo promijeniti.

Rast razine mora je, prema mišljenju mnogih ekologa i znanstvenika, jedna od najvećih opasnosti s kojima će se čovječanstvo suočiti u bliskoj budućnosti. Većina priobalnih gradova mogla bi nestati, a desetine miliona ljudi ostati bez domova.

Katastrofalne posljedice

Jedno od najosjetljivijih područja je američka savezna država Florida, koja ima oko 20 miliona stanovnika.

Neka predviđanja kažu da bi, ako se trend rasta razine mora nastavi, jugoistočni dio Floride mogao biti potopljen do kraja ovoga stoljeća.

Prema mišljenju većine naučnika, ubrzano povećanje nivoa mora, uzrokovano globalnim zagrijavanjem, moglo bi imati katastrofalne posljedice.

“Nema šanse da se nivo mora neće povećati za najmanje dva metra do kraja ovog stoljeća ili početka sljedećeg. To nas čeka i nema načina da zaustavimo promjene” kaže Harold Wanless sa Univerziteta u Majamiju

Akademici poput profesora Wanlessa ne sumnjaju da je nagli rast nivoa mora najveći ekološki izazov s kojim se čovječanstvo suočava.

Smanjivanje ostrva

Florida Keys, arhipelag pored južne obale Floride, jasno pokazuje šta bi rast nivoa mora mogao značiti.

Chris Bergh, aktivista za očuvanje prirode, ukazuje na činjenicu da se ostrvo smanjuje.

“Kako raste nivo mora, područje ovisno o slatkoj vodi, borova šuma, sve više se smanjuje. Polako će ga zamijeniti međuplimsko područje, a onda ono pod vodom. Voda će biti ovdje kad tamo bude međuplimsko područje”, kaže Bergh.

Ipak, neki brane industriju koja izaziva promjene.

Upozorenja naučne zajednice su sve glasnija, ali za globalno zagrijavanje potrebno je globalno rješenje, koje se i dalje čini veoma dalekim, izvještava iz Majamija novinar Al Jazeere Andy Gallacher.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Dok se delegati na samitu o klimatskim promjenama sukobljavaju oko rokova i finansija, neke od najsiromašnijih država svijeta upozoravaju kako rast nivoa mora i žestoke oluje prijete njihovom nestanku.

09 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO