Bivši Gaddafijev pukovnik novi šef vojske

Mangusha su u aprilu uhapsile Gaddafijeve snage (AFP)
Mangusha su u aprilu uhapsile Gaddafijeve snage (AFP)

Nekadašnji pukovnik u vojsci bivšeg libijskog lidera Moammera Gaddafija imenovan je za novog šefa libijske vojske, rekli su novinskoj agenciji AFP dva člana Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije.

Yussef al-Mangush, koji se dobrovoljno povukao iz Gaddafijeve vojske i potom učestvovao u pobuni protiv bivšeg libijskog lidera, unaprijeđen je u čin generala i postavljen je za načelnika Generalštaba libijske armije, rekao je član Nacionalnog vijeća Abdelrazzak al-Aradi.

Al-Mangushevo imenovanje potvrdio je drugi član Nacionalnog vijeća Fathi Baaja iz grada Bengazija na istoku Libije, u kome je izbio ustanak kojim je svrgnut Gaddafi.

Nova vojska

Mjesto načelnika generalštaba je bilo prazno od ubistva generala Abdela Fataha Yunisa u julu, koji je komandovao pobunjenicima u istočnoj Libiji.

Mangush je trenunto zamjenik ministra odbrane u privremenoj vladi premijera Abdela Rahima al-Kiba.

“Njegovo imenovanje za šefa vojske podržao je i šef Nacionalnog vijeća Mustafa Abdel Jalil i premijer Kib”, rekao je Baaja.

Mangusha su u aprilu uhapsile Gaddafijeve snage, a oslobođen je u augustu kada je pao Tripoli.

Nekoliko vojnih zvaničnika bivše vojske kritiziralo je Vijeće da odugovlači sa imenovanjem novog šefa, rekavši da se time i odugovlači sa formiranjem nove vojske te integracijom bivših pobunjenika koji su se borili protiv Gaddafija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO