Za putnike kruzera traže 460 miliona dolara

Italijanski spasioci u utorak su obustavili potragu za preživjelima u olupini broda (AFP)

Američki pravni tim, u saradnji s advokatima iz cijelog svijeta, objavio je detalje tužbe pred sudom na Floridi sa zahtjevom za isplatu odštete od 460 miliona dolara povodom nesreće broda Costa Concordia u blizini italijanskog otoka Giglio.

Italijanski spasioci u utorak su obustavili potragu za preživjelima u olupini broda, više od dvije sedmice poslije nasukavanja u kojem je poginulo 17 lica, a nestalo najmanje 12 putnika i članova posade.

Nadoknada koju je putnicima ponudila kompanija Costa Cruise je uvredljiva.

Michael Proner, advokat iz New Yorka, predstavio je na konferenciji za novinare u Đenovi detalje tužbe i rekao da je nadoknada koju je putnicima ponudila kompanija Costa Cruise uvredljiva.

“Oni moraju odgovarati za ono što su učinili. Oni su namjerno izložili putnike riziku. Vjerujemo da možemo dobiti proces na Floridi i idemo naprijed sve dok ne budu znali šta ih je snašlo, poput onoga što se desilo Concordiji”, rekao je on, prenosi Guardian na svom web sajtu.

Iskustvo iz New Yorka

Tužbu su zajedno podnijeli njujorška firma Napoli Bern Ripka Skholnik i advokatska firma Proner & Proner, koja je učestvovala u naplati višemilionske odštete za radnike na “nultoj tački” u New Yorku poslije napada od 11. septembra 2001. godine i vodila tužbu protiv kompanije British Petroleum (BP) poslije zagađenja Meksičkog zaljeva naftom.

Proner & Proner navodi da, zajedno s koalicijom međunarodnih advokata, predstavlja ukupno 500 klijenata, uključujući putnike iz Hrvatske, Brazila, Rusije, Francuske, Njemačke i Dominikanske Republike.

Tužbu je podržala italijanska agencija za zaštitu potrošača Codacons.

Njen predsjednik Carlo Rienzi izjavio je da svi sa broda imaju pravo ne samo na nadonkadu materijalne štete, nego i na odštetu za pretrpljeni strah i “rizik po fizički integritet”.

Komapnija Costa Crusie, vlasnik nasukanog broda, ponudila je prošle sedmice putnicima nadoknadu od po 11.000 eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Crni bilans nesreće u Tirenskom moru je pet osoba, dok se potraga za nestalima nastavlja nakon spašavanja troje putnika sa nasukanog italijanskog broda.

Published On 15 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO