Obama priznao ‘bespilotne udare’ u Pakistanu

Obama rekao da su meta velikog broja napada bespilotnih letjelica “osumnjičeni članovi al-Qaede" (AFP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama prvi put je zvanično priznao da američka vojska upotrebljava bespilotne letjelice u napadima na pakistanski teritorij.

Obama je tokom internetskog video razgovora sa koriscnicima Google+ socijalne mreže potvrdio da su meta velikog broja takvih napada “osumnjičeni članovi al-Qaede koji se nalaze na neprohodnom terenu” u plemenskim oblastima Pakistana, duž granice sa Afganistanom.  

“Da ne radimo to na taj način, vjerovatno bismo provodili dosta agresivnije vojne operacije”, rekao je američki predsjednik.

Pakistanci su više puta osudili kontroverzni program bespilotnih letjelica koji vodi Centralna obavještajna agencija (CIA),  zbog civilnih žrtava u takvim napadima.

Pakistanska vlada također je javno protestirala zbog takvih operacija, ali analitičari vjeruju da ih ona ipak podržava, prenose agencije.  

Prema pisanju agencije AFP, u 2010. godini na plemenske oblasti pala je 101 raketa, dok se taj broj u 2011. smanjio na 64.

Upotreba u Iraku

Obama je također rekao da je program bespilotnih letjelica u Iraku ograničen te uglavnom fokusiran na zašititu američke ambasade u Bagdadu.

“Istina je da ne izvodimo mnogo bespilotnih napada u Iraku. Nadgledamo našu ambasadu kako bismo bili sigurni da je zaštićena”, naveo je on.

Ranije je New York Times pisao da je povećana upotreba bespilotnih letjelica u Iraku razbjesnila vlasti ove zemlje.

Novine su, citirajući američkog visokog zvaničnika, objavile da vlada SAD pregovara sa iračkim vlastima o autorizaciji operacija bespilotnih letjelica, ali je također navedeno da je više iračkih zvaničnika potvrdilo da se takvi razgovori ne odvijaju.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO