Libija će provesti istragu o torturama

Zatvorenici u jednom zatvoru u Tripoliju u septembra 2011. godine (EPA)

Libijske vlasti će provesti istragu o svim navodima povodom kršenja ljudskih prava koje u lokalnim zatvorima čine bivši pobunjenici protiv svrgnutog i ubijenog dugogodišnjeg lidera Libije Muammara al-Gaddafija, najavio je u utorak zamjenik premijera u Nacionalnom prelaznom vijeću (NPV) Libije Mustafa Abu Shagour.

On je pozvao “sve revolucionare da uvažavaju ljudska prava”, obraćajući se bivšim pobunjenicima čije mnogobrojne grupe kontroliraju znatan dio teritorije Libije, prenosi Reuters.

Aktuelne libijske vlasti ne kontroliraju bivše revolucionare, koji su se pretvorili u ‘prave gangsterske odmetnike’.

Prošle sedmice je međunarodna nevladina organizacija “Ljekari bez granica” saopćila da obustavlja svoje aktivnosti pomoći zatvorenicima u gradu Misrati, navodeći da se oni podvrgavaju žestokim torturama.

U to vrijeme je i visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Navi Pillay predstavila članicama Vijeća sigurnosti UN-a izvještaj o stanju u Libiji, u kojem je zaključila da aktuelne libijske vlasti ne kontroliraju bivše revolucionare, koji su se pretvorili u “prave gangsterske odmetnike”.

Mučenje i vrijeđanje

Te “revolucionarne brigade”, kako izvještava Itar-Tas, imaju desetine sopstvenih zatvora, u kojima bez suđenja i istrage drže približno 8.500 zatvorenika, većinom nekadašnjih Gaddafijevih pristalica i dobar dio iz afričkih podsaharskih zemalja.


Navi Pillay [EPA]

Pillay je pozvala Tripoli da neodložno te zatvore preda u ingerenciju ministarstva pravde i tužilaštva, ispita optužbe i oslobodi ih ili osigura pravedno suđenje.

Bivši Gaddafijev borac Milad Mohammed Yusuf , zatvoren u Misrati na sjeveru Libana, izjavio je za AFP da je 28. oktobra, pet sedmica nakon što je uhapšen, zatvoren u malu ćeliju vojnog zatvora i da su ga danima lancima i štapovima tukli po leđima i nogama.

“Revolucionari koji su me uhvatili su me tukli, mučili i vrijeđali”, dodao je Jusuf.

Drugi bivši Gaddafijev borac Saleh Mustafa Abdullah Sishan također se požalio da su ga u više navrata udarali šipkama i drugim metalnim predmetima, nakon što je uhvaćen u Tripoliju.

Amnesty International (AI), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, prošle sedmice podnijela je izvještaj koji govori o vidljivim tragovima mučenja zatvorenika u Tripoliju, Misrati i drugim manjim gradovima.

U izvještaju se navodi da torturu provode zvanična vojska, snage sigurnosti, kao i mnogobrojni naoružani vojnici koji postupaju izvan zakonskih okvira.

Izvor: Agencije


Povezane

Libija pokušava da uspostavi centralnu vlast i razoruža milicije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima ubijenog libijskog lidera Moammara Gaddafija.

Published On 17 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO