EU pokreće istragu o Samsungu

Antimonopolska komisija EU smatra da je južnokorejska kompanija možda prekršila ograničenja

Evropska unija (EU) objavila je da će istražiti da li Samsung na nelegalan način pokušava opstruirati konkurente, dok je Njemačka blokirala prodaju nekih njihovih tablet uređaja.

Kompanije Samsung i Apple vode strateški rat oko patenata u mnogim zemljama širom svijeta, pošto nastoje preuzeti tržišni udio jedna drugoj, prenosi AP.

Evropska komisija će istražiti da li je Samsung prekršio obavezu datu Evropskom telekomunikacijskom stnadardu 1998. godine.

Antimonopolska komisija EU smatra da je južnokorejska kompanija možda prekršila ograničenja, pa je pokrenula zvaničnu istragu u vezi s tim da li Samsung strateški koristi ključne patente na 3G bežičnu tehnologiju kako bi opstruirao konkurente, uključujući Apple.

“Evropska komisija (EK) će istražiti da li je Samsung prekršio obavezu datu Evropskom telekomunikacijskom stnadardu 1998. godine”, javili su iz EK-a, prenosi Huffington Post.

U Njemačkoj je apelacioni sud u odvojenom slučaju donio presudu u korist Applea, odlučivši da Samsung ne može prodavati svoj Galaxy tab 10.1, niti Galaxy tab 8,9 u toj zemlji, zato što su previše slični iPadu 2.

EK je u Briselu optužila Samsung da ne pruža drugim kompanijama fer pristup patentima na standardiziranu 3G tehnologiju za mobilne uređaje, uprkos tome što se 1998. godine obavezao na to.

Samsung za sada nije komentirao postupke EK-a.

Izvor: Agencije