Sarkozyjev plan za ekonomski rast

Sarkozy je novi porez nazvao 'socijalni PDV' (AFP)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je plan pomoću kojeg namjerava osvježiti posrnulu ekonomiju svoje zemlje i smanjiti nezaposlenost pred predsjedničke izbore u aprilu.

U televizijskom obraćanju Francuzima u kasnim večernjim satima u nedjelju, Sarkozy je kazao da će povećati porez na dodatnu vrijednost (PDV) kako bi poslodavci plaćali manji porez, da bi se omogućilo stvaranje više radnih mjesta.

Sarkozijev govor dolazi pred današnji sastanak lidera Evropske unije u Briselu, gdje se očekuje da će finalizirati sporazum o fiskalnoj disciplini i utvrditi mjere za poticaj privrednog rasta i zaposlenosti.

‘Socijalni PDV’

Francuski predsjednik je kazao je najgori period ekonomske krize prošao.

“Finansijska kriza se smiruje. Evropa više nije na rubu bezdana. Svi naši napori sada moraju biti usmjereni na rješavanje ekonomske krize”, rekao je francuski predsjednik.

Sarkozy, kojeg prema istraživanjima javnog mnijenja u predizbornoj trci pretiče protukandidat Francois Hollande iz Socijalitičke partije, kazao je da će veća stopa PDV-a smanjiti finansijski teret francuskih poslodavaca i omogućiti im da zaposle više radnika.

PDV će se povećati sa 19,6 na 21,2 posto, rekao je Sarkozy, nazvavši svoj plan “socijalni PDV”.

“Uvjeren sam da će ovom odlukom biti spašena radna mjesta”, kazao je francuski predsjednik.

Sarkozy je obećao da će osnovati banku za industrijske investicije u februaru, sa milijardu eura početnog kapitala, koja će davati kredite malim i srednjim preduzećima koja nisu u stanju dobiti zajmove zbog teških ekonomskih prilila.

Također je najavio da će pet posto radnika u kompanijama sa više od 250 zaposlenika biti pripravnici, kako bi se smanjila hronična nezaposlenost mladih.

Sarkozy je apelirao na poslodavce da stvore fleksibilnije uvjete rada, čime bi zaposlenicima i kompanijama bilo omogućeno da se ne pridržavaju radne sedmice od 35 sati.

“Ako se većina zaposlenika u nekoj firmi dogovori sa direktorima da smanji broj radnih sati, to mogu učiniti. Ovakav dogovor unutar kompanija je dozvoljen zakonom i ugovorom o radu”, kazao je on.

Sarkozy, koji se nada da će parlament usvojiti novi paket mjera štednje prije izbora u aprilu, tek treba potvrditi svoju kandidaturu, što mora učiniti do sredine marta.

On je kazao kako mu je predsjednička dužnost da ovo učini što kasnije.

Sastanak lidera EU

Sarkozijeve najave o PDV-u dolaze pred današnji sastanak šefova država i vlada 27 zemalja članica Evropske unije u Briselu.

Očekuje se da će lideri finalizirati dogovor o formiranju Evropskog mehanizma za stabilnost vrijednog 500 milijardi eura, koji ima za cilj da olakša uvjete kreditiranja prezaduženih zemalja kao što su Italija i Španija.

Načelan dogovor o formiranju novog fonda postignut je, uz dosta muke, na prethodnim samitima, a očekuje se da će fond početi funkcionirati na ljeto.

Pored toga, lideri će će razgovarati o načinima poticaja privrednog rasta i zaposlenosti.

U tom smislu, očekuje se da svaka članica EU izradi program reformi kako bi se mladim ljudima omogućilo da lakše dođu do posla, a poslodavcima dala veća sloboda da zapošljavaju i otpuštaju radnike.

Izvori: Al Jazeera i agencije