EU cilj: Mladima posao za četiri mjeseca

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) prihvatili su u ponedjeljak, na samitu u Briselu, izjavu o mjerama za poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, dok će se o tome podrobnije baviti na sljedećem samitu početkom marta.

Izjava se odnosi na tri prioritetna područja – poticanje zapošljavanja, prije svega mladih, jačanje unutrašnjeg tržišta i poboljšanje finansiranja ekonomije, prije svega za mala i srednja preduzeća, a čelnici će se na sljedećem samitu početkom podrobnije baviti smjernicama za ekonomski rast i zapošljavanje.

“Na sastanku Evropskog vijeća u martu bit će donesene smjernice o politikama zemalja članica o ekonomiji i zapošljavanju, u kojima će se poseban naglasak staviti na iskorištavanje punog potencijala zelenog rasta i ubrzanja strukturnih reformi kako bi se povećala konkurentnost i otvorilo više radnih mjesta. Radeći na taj način, mora se posvetiti puna pažnja sve većim razlikama između zemalja članica u pogledu ekonomske situacije i socijalnih posljedica krize”, kaže se u izjavi.

Izjava se odnosi na tri prioritetna područja – poticanje zapošljavanja, prije svega mladih, jačanje unutrašnjeg tržišta i poboljšanje finansiranja ekonomije.

U izjavi se pozivaju zemlje članice da pronađu rješenja na području obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja i da naprave svoje nacionalne reformske programe.

Postavljen je ambiciozan cilj da se mladima u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja treba ponuditi bilo kvalitetna ponuda za posao, bilo ponuda za nastavak obrazovanja i osposobljavanja.

Više od 23 miliona nezaposlenih

EU bi pomagala osam zemalja članica koje imaju najviše stope nezaposlenosti među mladima – Španija, Grčka, Slovačka, Litvanija, Italija, Portugal, Latvija i Irska – pri preusmjeravanju evropskih sredstava u projekte za ulazak mladih na tržište rada i nastavak obrazovanja i osposobljavanja.


Fredrik Reinfelt [AFP/Getty]

U EU je trenutno više od 23 miliona nezaposlenih.

Švedski premijer Fredrik Reinfelt rekao je da su sve članice EU, osim Velike Britanije i Češke, donijele odluku da potpišu novi fiskalni sporazum osmišljen za zaustavljanje kršenja budžetskih pravila u eurozoni.

Evropski lideri izrazili su nadu da će novi sporazum ubijediti investitore da se više neće ponoviti greške koje su izazvale sadašnju dužničku krizu.

Švedski premijer je kazao da se 25 članica EU već pridružilo fiskalnom sporazumu.

Tu informaciju je potvdio i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy kratkom porukom na twiteru da će “25 zemalja članica potpisati fiskalni pakt”.

Fiskalni pakt trebao bi biti potpisan na samitu u martu, a njime će se zemlje potpisnice obvezati da će voditi uravnoteženu budžetsku  politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjavati.

Odredbe da će strukturni budžetski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu.

U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Velika Britanija je u decembru najavila da neće potpisivati novi sporazum, dok Češka to neće učiniti zbog proceduralnih problema u parlamentu.

Izvor: Agencije