Borci opozicije povukli se iz Damaska

Kina i Rusija protive se prijedlogu rezolucije o Siriji (AFP)

Sirijska vojska preuzela je u nedjelju od pobunjenika kontrolu nad istočnim predgrađima Damaska, nakon dva dana sukoba, samo nekoliko kilometara od središta vlasti predsjednika Bashara al-Assada, izjavili su opozicioni aktivisti.

“Slobodna sirijska vojska taktički se povukla. Režimske snage su ponovno zauzele predgrađa i provode hapšenja”, izjavio je jedan aktivist u telefonskoj izjavi.

Vojnici su u nedjelju ušli u predgrađa s najmanje 50 tenkova i drugim oklopnim vozilima.

Glasnogovornik Slobodne sirijske vojske, opozicionih oružanih snaga koje je utemeljio pukovnik koji je napustio sirijsku vojsku, potvrdio je taj izvještaj.

“Tenkovi su ušli unutra, ali oni ne znaju gdje je Slobodna sirijska vojska. Mi i dalje djelujemo u blizini Damaska”, rekao je Maher al-Naimi u telefonskoj izjavi za Reuters iz Turske.

Aktivisti su ranije izjavili da su vojnici u nedjelju ušli u predgrađa s najmanje 50 tenkova i drugim oklopnim vozilima.

Najmanje 19 civila i pobunjeničkih boraca ubijeno je u tom početnom napadu, kazali su.

Moskovski pregovori


Očekuje se učešće Al-Arabija na sjednici UN-a [EPA]

Sirijske vlasti su u ponedjeljak pristale na razgovore u Moskvi uz rusko posredovanje.

Sirijska opozicija tvrdi da poziv nije dobila, ali da bi ga u svakom slučaju odbila.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su sirijske vlasti pristale na razgovore te izrazilo nadu da će i opozicija u njima učestvovati.

Moskva je stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i ima pravo veta, a ponudila se za domaćina razgovora kojima bi trebalo prekinuti krvoproliće koje traje već deset mjeseci, jer opozicija traži odlazak Assada.

“Mi službeno nismo primili takvu ponudu, ali mislim da je, ako i postoji, ona samo pokušaj da se utječe na Vijeće sigurnosti. Ali, jasno kažem da se naše mišljenje nije promijenilo te da nema dijaloga s (Assadom)”, rekao je Abdel Baset Seda, član izvršnoga odbora Sirijskoga nacionalnog vijeća.

Rasprava o Siriji

U utorak će se u Vijeću sigurnosti UN-a biti održana rasprava o prijedlogu rezolucije o Siriji, koju je podnio Maroko u ime Arapske lige (AL), a podržavaju je zapadne zemlje.

Rusija i Kina se protive nekim njenim dijelovima.

Rezolucija poziva na međunarodnu podršku planu izlaska iz krize za koji se zauzima AL.

U raspravi će sigurno učestvovati generalni sekretar AL-a Nabil al-Arabi te francuski i britanski šefovi diplomatija, Alain Juppe i William Hague.

Rezolucija poziva na međunarodnu podršku planu izlaska iz krize za koji se zauzima AL, a predviđa prekid nasilja i prenos ovlasti sa Assada na njegovog potpredsjednika prije početka pregovora.

Uprkos tome što je, prema podacima UN-a, u desetomjesečnom nasilju u Siriji ubijeno oko 5.400 ljudi, Vijeće sigurnosti UN-a još nije usvojilo nijednu rezoluciju o ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada