Amerikanci se sklonili u ambasadu u Kairu

Američki državljani u ambasadi čekaju dozvolu za izlazak iz Egipta (EPA)

Nekoliko američkih državljana našlo je utočište u američkoj ambasadi u Kairu usred sve ozbiljnijeg spora Washingtona s egipatskim vojnim vlastima oko “prodemokratskih grupa” koje finansira SAD u Egiptu.

“Potvrđujemo da je nekoliko američkih državljana odlučilo ostati na prostoru ambasade u Kairu dok ne dobiju dozvolu za izlazak iz Egipta”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Kate Starr, ne navodeći više detalja, javio je Reuters.

Spor između Washingtona i novih egipatskih vlasti nastao je pošto je Kairo izveo racije na nekoliko nevladinih organizacija, uključujući više grupa koje finansira vlada SAD-a, i otkrivši brojne nepravilnosti, uveo zabrane putovanja za šest američkih državljana koji su u njima zaposleni, među kojima je i sin američkog sekretara za saobraćaj Raya LaHooda.

Washington će možda preispitati pomoć koju daje egipatskoj vojsci, koja sada iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

Egipatska policija je prvu raciju izvela krajem decembra, u sklopu istrage o stranim finansijama 17 grupa koje tvrde da se zalažu za demokratiju i odbranu ljudskih prava, a kritičari navode da je riječ o stranim plaćenicima.

SAD su oštro kritizirale ovaj potez egipatskih vlasti, a američki zvaničnici više puta su upozorili da će Washington možda preispitati pomoć koju daje egipatskoj vojsci, koja sada iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

U Washington bi ove sedmice trebala stići delegacija egipatske vojske na “redovne” razgovore, čija će glavna tema, kako se očekuje, biti spor oko nevladinih organizacija. Egipatska vojska vlada državom preko pedeset godina i saveznik je SAD.

Izvor: Agencije