‘Zone katastrofe’ u čileanskim šumama

Južna područja Čilea, koja su obično pogođena kišama, na udaru su toplotnog vala, koji je uslijedio nakon duge suše (AFP)

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera proglasio je “zone katastrofe” u četiri regije nakon što je vidio štetu koju su nanijeli veliki požari u šumama ove južnoameričke države.

“Imamo situaciju izuzetne ranjivosti. Proglašavamo ‘zone katastrofe’ u okruzima Florida, Quillon, Ranque i San Rosendo”, izjavio je Pinera i zatražio teže kazne za paljevinu.

Jedan čovjek je poginuo, više od 100 kuća je uništeno, a izgorjelo je više od 23.000 hektara šume i nacionalnog parka Torres del Paine.

Prva žrtva požara se desila u ponedjeljak: riječ je o starijem čovjeku koji se oglušio o upozorenja da napusti dom.

Južna područja Čilea, koja su obično pogođena kišama, na udaru su toplotnog vala, koji je uslijedio nakon duge suše.

Prva žrtva požara se desila u ponedjeljak: riječ je o starijem čovjeku koji se oglušio o upozorenja da napusti dom.

Samo u nedjelju su se čilenaski vatrogasci borili sa 48 požara, dok je ove sedmice taj broj porastao.

U regiji Bio Bio na udaru je drvoprerađivačka industrija, pošto je vatra uništila pogon za proizvodnju papira kompanije Arauco.

Upravo u ovoj regiji je poginuo 75-godišnji Čileanac koji je odbio evakuaciju.

Više od sedam posto poznatog nacionalnog parka Torres del Paine u regiji Magallanes je izgorjelo, čime je pokvaren odmor za neke od oko 150.000 turista koji ga posjete godišnje.

Optuženi Izraelac

Snažni vjetrovi prizemljili su helikoptere i avione na duži period, uslijed čega se s vatrama može boriti samo 750 vatrogasaca na zemlji, koji su uspjeli staviti pod kontrolu četiri od šest područja pod požarima.

Pinera je u utorak izdao jasno upozorenje onima koji su počeli požare.

“Želim jasno poručiti onima koji su dobrovoljno zapalili ove vatre i izazvali sve ovo: Tužit ćemo vas sa svim silama na svijetu i prisnuti vas punom težinom zakona.”

Pinera je u utorak izdao jasno upozorenje onima koji su počeli požare.

Izraelski turista Rotem Singer (23) odbacio je optužbe da je, zbog nemara, izazvao požar u Torres del Paineu, no tužitelj Ivan Vidal kaže kako su Singerovi saputnici kazali da je on potpalio toalet papir nakon što je išao u toalet, a potom ga nije ugasio.

Ukoliko se dokaže da je kriv, mogao bi dobiti dvomjesečnu zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije