Zatvor za kćerku bivšeg iranskog predsjednika

Rafsanjani je izgubio od Ahmadinejada na predsjedničkim izborima 2005. godine (AFP)

Faezeh Hashemi, kćerka bivšeg predsjednika Ali Akbara Hashemi Rafsanjanija, osuđena je na deset mjeseci zatvora zbog “propagande protiv režima” i pet godina zabrane političkog i novinarskog delovanja, izjavio je njen advokat Golam-Ali Riahi.

On je u utorak rekao da je uložena žalba na ovu presudu, prenosi agencija Isna.


Faezeh Hashemi [AFP/Getty]

Faezah Hashemi je bila pozvana pred sud 25. decembra.

Uhapšena je tokom velikih opozicionih demonstracija, organiziranih kao znak protesta protiv ponovnog izbora predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u junu 2009. godine.Njenog oca Ali Akbara Rafsanjanija, koji je još na čelu Vijeća ekspeditivnosti režima, najviše instance za arbitražnu politiku zemlje, redovno kritiziraju konzervativci što nije osudio opozicionog lidera Huseina Musavija, kao i Mehdija Karubija, koji je bio na čelu protesta, prije nego što je stavljen u kućni pritvor početkom godine.

Rafsanjani je indirektno podržao Musavija na predsjedničkim izborima 2009. godine protiv aktuelnog predsjednika Ahmadinejada.

On je i sam izgubio od Ahmadinejada na predsjedničkim izborima 2005. godine.

I protiv Mehdija Hashemija, Rafsanjanijevog sina, također je pokrenut postupak, ali je on prije više od dvije godine napustio Iran i od tada živi u Londonu.

Vlasti su prošle sedmice blokirale internet sajt Rafsanjanija, nakon što je odbio povući dio sadržaja koji je objavljen na sajtu.

Izvor: Agencije