Za rusku vojsku 640 milijardi dolara

Ruskoj vojsci je potrebna je savremena, moderna oprema (AFP)

Rusija je objavila detalje ambicioznog plana prema kome će u narednih deset godina potrošiti više od 600 milijardi dolara na obnovu vojske, javila je ruska televizijska stanica Russia Today.

Bivši predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin bit će zadužen za provođenje reformi u ruskoj vojsci.

Analitičari ističu da je prioritetna nabavka nove opreme, dok su neophodne reforme organizacije, regrutacije, obuke, isplata i vojne doktrine.

U najavljenu kupovinu spadaju francuski vojni brodovi tipa ‘Mistral’, kamioni iz Italije i bespilotne letjelice iz Izraela.

Russia Today navodi da je vlada obećala 640 milijardi dolara za nabavku oružja u narednih deset godina, ali ističe da ruski proizvođači više nisu na nivou na kojem su ranije bili.

“Našoj vojsci potrebna je savremena, moderna oprema i ako nam ruska odbrambena industrija to ne može obezbijediti, kupovat ćemo u inostranstvu”, rekao je prvi zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Suhorukov.

U najavljenu kupovinu spadaju francuski vojni brodovi tipa “Mistral”, kamioni iz Italije i bespilotne letjelice iz Izraela.

Rat za reformu

Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov tvrdi da Rusija nabavkom oružja u inostranstvu postaje zavisna od stranih zemalja u nabavci rezervnih dijelova, obuci koju će provoditi strano vojno osoblje, snabdijevanju specifičnim gorivima i mazivima i ostalim materijama potrebnim za novu opremu.

Drugi analitičari se ne slažu s njegovim mišljenjem, ukazujući na to da su ruske snage 2008. godine za samo pet dana iz Južne Osetije potisnule gruzijsku vojsku.

Međutim, oni su isto tako bili i iznenađeni koliko je zastarjelo i nespretno djelovala ruska vojska kada je naišla na pravi otpor, zbog čega su saglasni u tome da je promjena neophodna.

Ruske snage su 2008. godine za samo pet dana iz Južne Osetije potisnule gruzijsku vojsku.

Novac koji će biti utrošen na ovaj problem je ogroman, ali pregršt rubalja sam po sebi neće biti dovoljan.

Većina pripadnika ministarstva odbrane svjesna je da je, prije nego što oružane snage budu spremne za konflikt, potrebno “dobiti dugačak i veoma zahtjevan rat za reformu”, kako u vlasti, tako i u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, smatraju analitičari.

Izvor: Agencije