Tunis će izručiti Mahmudija uz garancije

Sud u Tunisu donio je 8. novembra odluku da izruči Mahmudija (AFP)

Predsjednik Tunisa Moncef Marzouki poručio je libijskim vlastima da će njegova zemlja izručiti bivšeg premijera Libije Baghdadija Ali Mahmudija Tripoliju, gdje će mu se suditi za zloupotrebu službenog položaja, ukoliko mu Libija bude garantirala pošteno suđenje.

Mahmudi, koji je bio premijer Libije od 2006. godine, pobjegao je preko granice u Tunis neposredno pošto je u augustu pao režim Muammara Gaddafija.

Mahmudi je tokom libijske revolucije branio Muammara Gaddafija i optuživao NATO za nasumično ubijanje civila.

Sud u Tunisu donio je 8. novembra odluku da izruči Mahmudija, ne uzimajući u obzir argumente da on u Libiji neće imati fer suđenje, s obzirom na to da je i sam Gaddafi ubijen odmah poslije hapšenja, a pravosuđe poslije pada njegovog režima još nije bilo uspostavljeno, prenosi Reuters.

Marzouki je u govoru u Tripoliju rekao da Tunis želi “biti siguran 1.000 posto da će suđenje biti pošteno i da je pravosuđe nezavisno”.

Mahmudi je bio najviši zvaničnik Gaddafijeve vlade, poslije Gaddafijevog sina Saifa al-Islama, koji je uhapšen u novembru.

Mahmudi je u televizijskim obraćanjima tokom libijske revolucije branio Gaddafija i optuživao NATO za nasumično ubijanje civila.

Izvor: Agencije