Treći krug parlamentarnih izbora u Egiptu

Posmatrači su kazali kako su prva dva kruga izbora prošli bez većih problema (AFP)

Glasačka mjesta širom Egipta otvorena su u utorak ujutro u trećoj rundi parlamentarnih izbora, prvih slobodnih izbora nakon ustanka koji je zbacio predsjednika Hosnija Mubaraka sa vlasti u februaru prošle godine.

Veliki redovi su zabilježeni ispred škola koje su pretvorene u birališta, koja su počela s radom u 8.00 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Reporteri Al Jazeere iz El-Ariša i Šubre El-Haime kazali su kako je vidljiv dobar odaziv birača.

Finalni krug glasanja realizirat će se u dva dana u provincijama delte Nila: Kaliuiji, Garbiji i Dakahliji, provinciji Nova Dolina, južnim guvernoratima Minji i Keni, graničnoj provinciji Matruh te Južnom i Sjevernom Sinaju.

Vladajući generali su ustrajali na stavu kako nasilje neće poremetiti održavanje izbora.

Dani uoči ovih izbora obilježeni su pogibijama 17 osoba prošlog mjeseca u sukobima između vojske i demonstranata, koji su tražili da vojska odmah odstupi.

No, vladajući generali su ustrajali na stavu kako nasilje neće poremetiti održavanje izbora.

Islamističke grupe su se kasno uključile u ustanak, no do sada, u ranijim krugovima izbora, osvojile su najviše mjesta u parlamentu.

“Velikom većinom nam ljudi govore kako će glasati za stranku Salafi Noof ili za Ikhwan, Stranku slobode i pravde Muslimanskog bratstva, te je očita podrška islamističkim partijama”, kazala je Sherine Tadros, Al Jazeerina reporterka iz El-Ariša, na sjevernom dijelu Sinajskog poluotoka.

Poziv vlade SAD-a

Al Jazeerin Mike Hanna, koji se javio nedaleko od birališta u Šubri El-Haimi, sjeverno od Kaira, kazao je kako je “ovo područje osnova podrške Muslimanskom bratstvu”.

“Smatra se kako je blizu 70 posto glasača glasalo za islamističke partije, a dominira Stranka slobode i pravde.”

Posmatrači su kazali kako su prva dva kruga izbora prošli bez većih problema, dodavanja glasova, nasilja ili namještanja broja listića, koji su ranije garantirali pobjede Mubarakove stranke.

No, policijski upadi u prostorije prodemokratskih i grupa za zaštitu ljudskih prava poremetili su rad vodećih izbornih posmatrača, koji imaju podršku Zapada, i izazvali optužbe da vojska namjerno pokušava oslabiti nadgledanje izbora i ušutkati kritičare.

Američka administracija pozvala je vladu Egipta za zaustavi “maltretiranje” navedenih grupa.

Vlada je objavila kako su racije dio istrage oko nelegalnog stranog finansiranja političkih stranaka i nema za cilj slabljenje organizacija koje su među glasnijim kritičarima vojne vlasti.

Američka administracija pozvala je vladu Egipta za zaustavi “maltretiranje” navedenih grupa.

Blizu 14 glasača u devet regija će birati sastav 150-članog parlamenta.

Nakon glasanja za donji dom, Egipćani će birati i sastav gornjeg doma parlamenta, čiji bi puni saziv trebao biti poznat u februaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije