Talibani ‘potvrdili’ otvaranje ureda u Kataru

Karzaijeva vlada se slaže s idejom o kreiranju talibanskog ureda u Kataru (AFP)

Talibani su potvrdili kako je došlo do “početnog dogovora” oko otvaranja njihovog političkog ureda izvan Afganistana u sklopu mirovnih pregovora sa SAD-om.

U saopćenju objavljenom u utorak na internet stranici “Glas džihada”, koja navodno njoma pripada, talibani su objavili kako su održali “preliminarne razgovore sa svim uključenim stranama, uključujući i Katar”, oko otvaranja ureda van afganistanske teritorije.

Ovo je prvi put da su talibani jasno rekli da će imati ovakve pregovore kroz ured u Kataru.

“Sada smo spremni da, uz jako prisustvo u Afganistanu, imamo i politički ured van države u svrhu pregovaranja”, kaže se u saopćenju, u kojem se ponavlja stav da sve strane trupe moraju napustiti Afganistan kako bi se okončao rat.

Slično saopćenje poslao je novinskim agencijama Zabihullah Mujhaid, glasnogovornik grupe.

Talibani su naveli kako je jedan od njihovih zahtjeva zamjena zatvorenika, u koju treba uključiti i one koji se nalaze u američkom zatvoru u kubanskom zaljevu Guantanamo.

“Ovo je prvi put da su talibani jasno rekli da će imati ovakve pregovore kroz ured u Kataru”, javio je Al Jazeerin novinar Bernard Smith iz Kabula.

‘Marionetski režim’

Afganistanska vlada opozvala je svog ambasadora u Kataru prošlog mjeseca na konsultacije oko izvještaja da talibani žele otvoriti ured u katarskom glavnom gradu Dohi.


Doha [Getty]

Hamid Karzai, predsjednik Afganistana, kasnije je u saopćenju kazao kako se njegova vlada “slaže” s idejom o kreiranju talibanskog ureda u Kataru.

Međutim, ostaje nejasno kakvu bi ulogu afganistanska vlada igrala ukoliko dođe do pregovora talibana i SAD-a.

Talibani za Karzaijevu vladu kažu da je to “marionetski režim” SAD-a, dok se u njihovom saopćenju kaže kako se “Afganistancima mora dozvoliti stvaranje islamske vlade njihovog izbora, koja nikome ne bi štetila”.

Pregovori same vlade u Kabulu s talibanima su zaustavljeni u septembru, kada je član Karzaijevog Visokog mirovnog vijeća Burhanuddin Rabbani ubijen u svom domu u napadu talibanskog bombaša samoubice.

Izvor: Al Jazeera i agencije