Sarkozy: Assad mora napustiti vlast

Sarkozy: Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost (AFP)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je da sirijski lider Bashar al-Assad treba napustiti vlast i ostaviti narod da slobodno odluči o svojoj sudbini.

“Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost, osuditi surovu represiju i osigurati da posmatrači Arapske lige (AL) imaju sva sredstva i slobodu da pravilno rade svoj posao”, rekao je prvi čovjek Francuske tokom posjete vojnoj pomorskoj akademiji na sjeverozapadu države u utorak.

Pozivi za povlačenje posmatrača AL-a povećali su se od njihovog dolaska u Damask 26. decembra, zbog nastavka krvave represije režima, u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), poginulo više od 5.000 ljudi.

“Međunarodna zajednica mora uvesti oštre sankcije i osigurati pristup humanitarcima kao i osuditi sirijskog predsjednika. To je ono na čemu ćemo naporno raditi”, zaključio je francuski predsjednik.

Ubijeno 18 osoba

Dezerteri sirijske vojske ubili su najmanje 18 pripadnika sirijskih snaga bezbjednosti u južnoj provinciji Dera, saopćila je sirijska Posmatračka grupa za ljudska prava.

Isti izvor navodi da su se vojnici koji su napustili svoje položaje u zoru našli se na udaru vatre u policijskoj stanici u gradu Jasem, jer su pobjegli s oružjem.

Dobro naoružani dezerteri uzvratili su vatru i ubili najmanje 18 ljudi, navodi isti izvor, dodajući da su tijela prebačena u bolnicu.

Eksplozija gasovoda

Na dijelu gasovoda u centralnom dijelu  Sirije jutros je odjeknula jaka eksplozija, javila je zvanična sirijska agencija SANA, optuživši za napad teroriste.
„Teroristička grupa je napala gasovod kod Rastana“, u centralnoj provinciji Homs, javila je SANA.

Sirija je odlučila zatvoriti konzulat u mjestu Gaziantep na jugoistoku Turske, a za sada nema zvaničnog objašnjenja za ovaj potez.

U Ankari također nisu službeno reagirali na ovaj potez Damaska.

Sirija u Turskoj ima ambasadu u Ankari i generalni konzulat u Istanbulu, koji nastavljaju raditi.

Ovaj neočekivani potez u svakom slučaju potvrđuje da su se odnosi dviju susjednih i do skoro prijateljskih zemalja našli na velikoj provjeri.

Oštre osude Ankare

Poslije nedavnog napada prorežimskih pristalica na turska diplomatska predstavništva u Siriji, Ankara je odmah odlučila iz susjedne države povući članove porodica svojih diplomatskih predstavnika.

Građanima je preporučeno da bez prijeke potrebe ne putuju u Siriju.

Kada su u martu u Siriji počeli protesti opozicije, Ankara je više puta apelirala na Assada da odmah prekine obračune s demonstrantima i počne demokratske reforme.

No, pošto su ti zahtjevi u Damasku ostali bez odjeka, turski zvaničnici su saopćili da ih “izdaje strpljenje” i oštro su osudili krvoproliće u toj bliskoistočnoj državi.

U jugoistočnu Anadoliju je do sada stiglo više od 7.000 izbjeglica.

Krajem godine Turska je, podržavajući AL, uvela ekonomske i druge sankcije protiv vlade u Damasku, kako bi je izolirala i primorala na ustupke.

U Turskoj se s velikom zabrinutošću prati najnoviji razvoj u Siriji, s kojom dijeli granicu dužu od 800 kilometara.

Ministarski sastanak AL-a u subotu

U jugoistočnu Anadoliju je do sada stiglo više od 7.000 izbjeglica.

Taj broj bi se sigurno dramatično povećao u slučaju izbijanja građanskog rata u Siriji, što se, prema procjenama u Ankari, ne može do kraja isključiti s obzirom na duboke unutrašnje vjerske i etničke podjele.

To bi, također, moglo izazvati nemire u široj regiji.

Ministarska komisija iz država članica AL-a sastat će se u subotu kako bi raspravljala o preliminarnom izvještaju o Siriji i poštovanju plana za izlazak iz krize, saopćeno je iz te organizacije.

Posmatrači AL-a proveli su prošlu sedmicu u Siriji kako bi provjerili kako Assadov režim primjenjuje mirovni plan AL-a za okončanje desetomjesečnog nasilja

Na sastanku koji će biti održan 7. januara, osim generalnog sekretara AL-a Nabila el-Arabija, učestvovat će šefovi diplomatija Egipta, Sudana, Alžira, Katara i Omana.

Izvor: Agencije