Pjevač kandidat za predsjednika Senegala

N'dour: Čuo i razumio glasove žena i muškaraca koji odavno sanjaju o novome Senegalu (AFP)

Senegalski i svjetski popularna muzička zvijezda, pjevač Youssou N'dour, najavio je da će se kandidirati za predsjednika Senegala na izborima u februaru, kao jedan od brojnih protivkandidata veteranu Abdoulayeu Wadeu, koji je na vlasti već 11 godina.

“Kandidat sam. Uključit ću se u izbornu utrku”, rekao je N'dour za radijsku i televizijsku stanicu TFM (Television Futurs Medias), čiji je vlasnik, te kazao da je “čuo i razumio glasove žena i muškaraca koji odavno sanjaju o novome Senegalu”.

Pjevač, muzičar i glumac uživa veliku popularnost u Senegalu i u svijetu, gdje je proslavio ‘mbalax’ stil.

N'dour je ranije oštro kritizirao Wadeovo nemarno trošenje novca u državi gdje je službeno zaposlenje prava rijetkost, a prosječna zarada po glavi stanovnika tri dolara na dan.

Pjevač, muzičar i glumac uživa veliku popularnost u Senegalu i u svijetu, gdje je proslavio “mbalax” stil, izgrađen na muzičkoj tradiciji naroda Serer.

Svojom muzikom se probio na sjevernoameričke i evropske muzičke liste i sarađivao s muzičarima i pjevačima kao što su Peter Gabriel, Axelle Red, Sting, Bruce Springsteen, Ryuichi Sakamoto.

Patriotska dužnost

“To je najveća patriotska dužnost. Istina je da nemam univerzitetsko obrazovanje, no predsjedništvo nije nešto što se uči u školi. U više navrata   sam dokazao svoju sposobnost, posvećenost, odlučnost i efikasnost. Učio sam svjetsku školu. Putovanja čovjeka nauče koliko i škola”, tvrdi N'dour, koji je u novembru najavio da otkazuje koncerte kako bi se usredotočio na politiku.


Abdoulaye Wade [AFP/Getty]

Senegalski pjevač je na koncertu krajem novembra saopćio da je osnovao političku partiju “Feke ma si bole”, što na jeziku naroda Volof znači “Učestvujem”.

Učestvovao je u mnogim humanitarnim akcijama, a imenovan je i za ambasadora dobre volje Ujedinjenih naroda (UN).

Pitanje je ipak hoće li mu popularnost pomoći da pridobije glasove birača za izbore 26. februara, čije pripreme protječu u sukobima može li se 85-godišnji Wade ponovo kandidirati, jer je odradio Ustavom zagarantirana dva predsjednička mandata.

Aktuelni lider tvrdi da se ima pravo kandidirati, jer je prvi mandat počeo prije nego je odredba od dva mandata ugrađena u Ustav.

Ovo je izazvalo ne samo žestoke kritike opozicije i nevladinih organizacija, već i napetost koja je proteklih mjeseci prerasla u nasilje.

Wade je pobijedio na izborima 2000. i 2007. godine.

Izvor: Agencije