Iran prijeti, Pentagon ne odustaje

Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač aviona u Perzijski zaljev, što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu evropskih sankcija koje ostavljaju traga na njenoj ekonomiji.

Zapovjednik vojske, general Ataollah Salehi, kazao je da je SAD povukao nosač aviona iz Zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te poručio da će Iran poduzeti korake ukoliko se nosač vrati.

“Iran neće ponoviti upozorenje… neprijateljski nosač preseljen je u more kod Omana zbog naših vježbi. Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev”, rekao je Salehi.

“Obavještavam, preporučujem i upozoravam ih oko povratka tog nosača u Perzijski zaljev, zbog toga što nemamo običaj izdavati ponovna upozorenja”, dodao je.

‘Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev’, rekao je Salehi.

Salehi nije imenovao o kojem se ratnom brodu radi, no američki nosač “USS John C Stennis” predvodi snage u regiji i internetska stranica američke Pete flote prikazala ga je prošle sedmice u Arapskom moru.

Glasnogovornica Pete flote nije htjela komentirati iranske izjave.

Zapadne sankcije usmjerene na iranski naftni sektor po prvi put su ozbiljno ugrozile iransku valutu, čija je vrijednost u proteklih mjesec dana pala 40 posto u odnosu na dolar.

Redovi u bankama

Iranska naftna industrija najvažniji je dio ekonomije te zemlje.

Victoria Nuland

Američka vojska saopćila je ranije da će nastaviti slati udarne grupe nosača aviona kroz Persijski zaljev u “okviru redovnih kretanja” i u skladu s međunarodnim pravom.

“Raspoređivanje američkih vojnih kapaciteta u Persijski zaljev nastavit će se kao što je to bio slučaj prethodnih decenija”, kazao je Little.

On je dodao da je raspoređivanje udarne grupe neophodno kako bi se održao kontinuitet i pružila operativna podrška aktuelnim misijama.

SAD će nastaviti razmještati svoje nosače aviona u Perzijskom zaljevu, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva obrane Bill Speaks.

“Riječ je o redovnim, ranije planiranim razmještajima, koja su u skladu s našom dugoročnom posvećenošću održavanju sigurnosti i stabilnosti u regiji te podršci operacijama koje su u toku”, rekao je on za Reuters.

Također je kazao da “američke vojne snage djeluju u skladu s međunarodnim pomorskim konvencijama, kako bi zajamčile sigurnu plovidbu u vodama ključnim za svjetsku trgovinu”.

Izvor: Agencije