Graničari Sjeverne Koreje ubili tri prebjega

Graničari su usmrtili muškarce u 40-tim godinama života koji su u subotu prelazili rijeku Yalu (AFP)

Vojnici Sjeverne Koreje ubili su trojicu sunarodnjaka koji su pokušali prebjeći u Kinu, kazao je jedan južnokorejski aktivista.

Ovaj izvještaj je uslijedio nakon poteza sjevernokorejske vlade da pojača kontrole granica nakon smrti lidera ove azijske države Kim Jong-ila.

Graničari su usmrtili muškarce u 40-tim godinama života koji su u subotu prelazili rijeku Yalu iz grada Hyesan na sjevernoj granici, rekao je Do Hee-youn, koji pomaže izbjeglicama iz Sjeverne Koreje.

“Ljudi koji su čekali sa kineske strane, na drugoj obali rijeke, kako bi pomogli prebjezima vidjeli su šta se desilo. Graničari su preuzeli tijela koja su ležala na ledu”, kazao je Do u utorak za AFP, citirajući izvoze iz kineskog graničnog okruga Changbai.

Blizu 23.000 stanovnika Sjeverne Koreje, zbog represije i gladi, pobjeglo je iz svoje države u Južnu Koreju nakon rata 1950-53. godine.

Obavještajne službe Južne Koreje su objavile kako ne mogu potvrditi da li se ovo desilo.

Aktivisti kažu kako je Sjeverna Koreja pojačala patrole na granici kako bi spriječila pokušaje bijega nakon smrti Kima 17. decembra.

Strahuju kako bi moglo doći i do jačih obračuna tokom osjetljive političke tranzicije u kojoj Kim Jong-un, sin preminulog lidera, preuzima vlast kao vrhovni komandant vojske i lider vladajuće stranke.

“Oni na ovaj način poručuju da će svi oni koji pokušavaju pobjeći biti usmrćeni”, izjavio je Do, na osnovu podataka izvora iz Sjeverne Koreje, s kojima komunicira putem mobilnih telefona prošvercanih iz Kine.

Blizu 23.000 stanovnika Sjeverne Koreje, zbog represije i gladi, pobjeglo je iz svoje države u Južnu Koreju nakon rata 1950-53, a najveći broj njih je to uradilo u nekoliko proteklih godina.

Izvor: Agencije