EU ‘razmatra’ sporni mađarski zakon

Orban, Van Rompuy i Barroso: EK će sada razmotriti detalje novog mađarskog zakona (AFP)

Evropska unija (EU) razmatra da li da dovede u pitanje sporni mađarski zakon, koji mnogi vide kao prijetnju za nezavisnost državne centralne banke, saopćeno je u utorak iz Evropske komisije (EK).

Kako je navedeno, predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso i mađarski premijer Viktor Orban “razmijenili su više pisama” tokom Božićnih praznika, a Barroso je insistirao na tome da nezavisnost mađarske centralne banke bude očuvana.

EK sada će razmotriti detalje novog mađarskog zakona, usvojenog u petak, prije nego što donese odluku da li je on u skladu s evropskim zakonima.

Ovaj zakon podrazumijeva veći politički utjecaj na centralnu banku Mađarske, prenosi AP.

Protest pod sloganom ‘Bit će ponovo republika’ organizirale su civilne grupe.

Prošlog mjeseca su se Međunarodni monetarni fond i EU povukli iz preliminarnih pregovora za pružanje finansijske podrške Mađarskoj zbog insistiranja premijera Orbana na usvajanju zakona.

Zbog stupanja na snagu spornog Ustava, u ponedjeljak je u Budimpešti protestiralo nekoliko desetina hiljada ljudi, a istovremeno je mađarska vlada je na gala svečanosti proslavljala njegovo usvajanje.

Protest pod sloganom “Bit će ponovo republika” organizirale su civilne grupe, čiji predstavnici tvrde da se na glavnim ulicama Budimpešte okupilo oko 100.000 demonstranata.

Protiv ‘Orbanistana’

Agencije su ranije izvijestile da je ovaj skup zabranjen i da je policija blokirala čitavu zonu oko zgrade Opere, gdje je održana svečanost.


Žestoke reakcije građana [AFP/Getty]

Novi mađarski Ustav naišao je na neodobravanje i u zemlji i širom svijeta, a kritičari upozoravaju da je u Mađarskoj pod premijerom Orbanom došlo do naglog urušavanja demokratije.

Prema novom Ustavu, zemlja se više neće zvati Republika Mađarska, već samo Mađarska.

U tekstu Ustava izričito se spominje Bog, a brak se definira kao zajednica između muškarca i žene i propisuje se da život počinje začećem.

Kritičari ističu da novi Ustav ograničava ovlaštenja suda, ugrožava medijski pluralizam i ukida nezavisnost sudstva, a da će kontroverzni zakoni ograničiti nezavisnost centralne banke, na svakim budućim izborima prednost dati Orbanovoj stranci Fides i vezati ruke budućim vladama.

Demonstranti su nosili parole s natpisima “Dosta je bilo!”, “Orbanova diktatura!” i “Ovo je Orbanistan!”, prenosi AFP.

Izvor: Agencije