Ankara će platiti odštetu, bez izvinjenja

U borbama koje traju od 1984. godine stradalo je više od 40.000 ljudi (AFP)

Ankara će porodicama 35 kurdskih civila koji su nedavno greškom ubijeni u zračnom napadu turskih vojnika u pograničnom području između Turske i sjevernog Iraka isplatiti odštetu, ali se neće zvanično izviniti, saopćili su zvaničnici.

“Odšteta će biti isplaćena za nekoliko dana”, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc u televizijskom obraćanju poslije sjednice vlade.

Ipak, vlada neće uputiti zvanično izvinjenje zbog ubistava, rekao je Arinc, prenosi AFP.

On je dodao da kurdski seljaci nisu namjerno ubijeni i da je istraga u toku.


Recep Tayyjip Erdogan [AFP]

“Apsolutno je van sumnje da je incident bio namjeran. Ipak, i pored toga, u toku je istraga kojom bi se trebalo utvrditi da li je bilo nemara”, kazao je Arinc.

Žaljenje zbog incidenta

Turski premijer Recep Tayyjip Erdogan izrazio je dan poslije napada žaljenje zbog incidenta, u kome je armija 29. decembra greškom pobila kurdske švercere robe u pograničniom području prema Iraku.

“Snimci su pokazali grupu od oko 40 ljudi, ali u početku nije bilo jasno ko su oni. Kasnije je utvrđeno da su to šverceri koji na mulama prenosili petrolej i cigarete”, izjavio je Erdogan.

On je objasnio da kurdski separatisti koriste iste puteve prikom prenošenja oružaja i pripremanja napada i dodao da “država ne bombardira namjerno svoje građane”.

Pripadnici separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK), koji vode oružanu borbu za autonomiju svog naroda, imaju baze u sjevernom Iraku, odakle povremeno prelaze granicu i napadaju određene ciljeve u Turskoj.

U borbama koje traju od 1984. godine stradalo je više od 40.000 ljudi: pripadnika snaga bezbjednosti, kurdskih pobunjenika, a najviše civila.

Izvor: Agencije