Djeca među žrtvama masakra u Homsu

U protekloj sedmici brojni građani Homsa izašli su na antivladine demonstracije (AFP)

Sirijski aktivisti optužili su oružane snage predsjednika Bashara al-Assada za masakr 33 civila u opkoljenom gradu Homsu, gdje je vojska navodno granatirala stambene zgrade.

Prema navodima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, napad se desio pred zoru u četvrtak, dok je vojska i u petak nastavila akcije u ovom gradu.

Među poginulima su bila i djeca, saopćili su iz Opservatorija.

„Desio se zastrašujući masakr“, kazao je Rami Abdul-Rahman, direktor Opservatorija, te zatražio nezavisnu istragu o ubistvima.
Homs je bio poprište najvećih sukoba u desetomjesečnoj pobuni protiv Assadove vladavine.

Napadi širom zemlje

U međuvremenu, autobomba je eksplodirala u petak na kontrolnom punktu nedaleko od sjevernog grada Idliba, saopćio je Opservatorij, koji se pozvao na izvještaje svjedoka. Broj žrtava nije poznat.

Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC), koji organiziraju demonstracije, saopćili su da su u noći sa četvrtka na petak snage sigurnosti napali naselje Bab Seba teškom artiljerijom i granatama.

Borbe su se također vodile u naselju Baba Amro. Troje ljudi je ubijeno u petak u Homsu, dvoje u Idlibu, dok je jedna osoba poginula u Damasku, saopćio je LCC.

Opservatorij je saopćio da je grad Hama također napadnut u petak. U ovom gradu se čula paljba iz teškog artiljerijskog oružja, kao i eksplozije.

Jedanaestogodišnji dječak je ubijen na kontrolnom punktu u predgrađu Damaska, saopćili su iz Opservatorija, dodavši da je u Aleppu dvoje civila ubijeno.
UNICEF je u petak saopćio da je barem 384 djece ubijeno tokom ustanka u Siriji, dok je isti broj zatvoren.

Šef posmatračke misije Arapske lige u Siriji kazao je da se nasilje „znatno povećalo“ u posljednja tri dana, pogotovo u Homsu, Hami i Idlibu.

„Trenutna situacija, što se tiče nasilja, ne pomaže u pripemanju atmosfere u kojoj bi sve strane sjele za pregovarački stol“, kazao je general Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi.

Sudanski general pozvao je na „kraj nasilja kako bi se zaštitio sirijski narod i očistio put za mirovno rješenje“.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak raspravlja o narednim koracima koje treba preduzeti u Siriji, a delegati očekuju da će petnaestočlano tijelo svjetske organizacije vjerovatno donijeti novi nacrt rezolucije za ovu zemlju.

Izvor: Agencije